Vajíčkovou pomazánku ráda připravuji na mnoho způsobů. Její složení pak volím podle toho, pro jaký účel ji dělám. Zda je třeba, aby byla tužší a výživnější a držela v sendviči na cestu, nebo si ji chci jen v rychlosti máznout ke svačině na celozrnný knackebrot a uvítám její nižší kalorickou hodnotu…
Speciální případ pak je, když pomazánku vyrábím na oslavu a chci ji naservírovat na jednohubkách jako pohoštění. To se mi osvědčila níže uvedená verze, kdy výjimečně sáhnu po taveném sýru. Ten perfektně dotáhne chuť a zajistí “jistou” pevnou konzistenci. A to je pro jednohubky důležité.
Pomazánka vydrží v krabičce dobrá a stejná klidně i 2 dny.
V závěru si ji každý doladí podle svého gusta, osvědčilo se mi však dodržet tyto 3 věci. Nepoužívat tvaroh, hořčice dát max. lžičku a kurkumy jen decentně na doladění barvy.
Ta kurkuma není v pomazánce nutná. Pomazánku ovšem krásně rozzáří a talíř s jednohubkami je hned veselejší.🙂
Ingredience
- 10 vajec
- 1 menší balení žervé (měla jsem takový nízký kelímek, asi 80 g)
- 100 g taveného sýra bez příchuti (použila jsem 2 kostičky od Madety)
- 1 lžíci majonézy
- Na dochucení sůl, pepř, lžička hořčice
- Čtvrt lžičky kurkumy (chuťově se ztratí, je to spíše pro barvu)
Postup
- Vejce uvařím na tvrdo. Vejce vložím do menšího hrnce, zaliju studenou vodou a přivedu k varu. Na mírném stupni vařím asi 8 minut. Pak horkou vodu sliju a vejce zchladím studenou vodou a nechám je zcela vychladnout. Pak je oloupu.
- V míse si lžící nebo vidličkou rozmačkám tavený sýr spolu se žervé. Ochutím solí, pepřem, lžičkou hořčice. Přidám na drobné kostičky pokrájená vejce. Nejjednodušší je protlačit je přes mřížku.
TIP
Pokud chci, aby měla pomazánka opravdu jemnou strukturu, tak vejce nastrouhám na jemno. To se hodí v případě, kdy pomazán ku chceme použít jako podklad na chlebíčky. 👍
> ☝️Výrazné chuti vajíčkové pomazánky můžete také docílit pomocí Nivy. Vyzkoušejte tuto vajíčkovou pomzánku s nivou
Ať se vám pomazánky povedou!🙂