Recept

Rizoto s brokolicí, orestovanou cibulkou a kuřecím masem

Snadné jídlo, do kterého zapadne celá brokolice. Díky kulatozrnné rýži a orestované cibulce je rizoto příjemně lepivé a kompaktní.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Podobná rizota s masem nejčastěji dělám ve chvíli, kdy mám maso uvařené z vývaru. Ať už je to hovězí, kuřecí, nebo krůtí. Maso je ale vařené a ve směsi se rozpadne, rozmělní…

Jednou z dalších vyzkoušených variant je pak nasekat na drobno kuřecí prsa, okořenit je a orestovat na pánvi. Spolu s orestovanou cibulkou tak skvěle doplní uvařenou rýži a brokolici.

 Ingredience

  • 1 hrnek (asi 300 ml) kulatozrnné rýže (lepivější rýže vhodná na rizoto)
  • 1 brokolice (mimo sezónu lze i mražené růžičky)
  • 2 cibule
  • 2 kuřecí prsa
  • Olej nebo přepuštěné máslo na opečení cibule a masa
  • Sůl, pepř, drcený kmín, oblíbená směs koření na maso

Postup

  1. Rýži uvařím podle návodu. Já ji dělám v rýžovaru, kde jen 1 hrnek rýže zaliju hrnkem a půl vody, lehce osolím a zapnu.
  2. Cibuli nakrájím na drobno a pozvolna ji orestuji na vhodném tuku do zlatova. Vyplatí se dát jí chvilku času a zbytečně ji nespálit. Cibuli si dám stranou.
  3. Na té samé pánvi orestuji na tuku kuřecí maso, které předem rozsekám v malém robotu na drobno. Záleží na vás, zda preferujete menší kousky masa, nebo spíše jeho namletou/nasekanou verzi. Maso dostatečně okořením, aby mělo šmrnc. Opékám na pánvi a promíchávám několik minut, dokud není zcela propečené a orestované.
  4. V průběhu přípravy masa si uvařím brokolici. Trvá to chvilku. Růžičky brokolice rozdělím na menší kousky a v troše vody je podusím několik minut do měkka tak, aby byla brokolice uvařená, ale stále zůstala příjemně zelená a na skus. Posekám ji na prkýnku nožem na drobno.
  5. A teď už to vše jen zkompletovat. Vezmu si velkou pánev nebo hrnec a smíchám dohromady rýži, brokolici, orestovanou cibulku a orestované maso. S poměrem rýže a brokolice lze pracovat.🙂Hotovo!

Rizoto je hezky poddajné, proto z něj ráda na talíři tvořím úhledné kopečky pomocí naběračky.👍

> ☝️A když už tu byla zelená brokolice, co vyzkoušet zelený špenát? Doporučuji toto jednoduché krémové špenátové rizoto s parmezánem.🙂

Ať se vám rizoto povede!🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky