Podobná rizota s masem nejčastěji dělám ve chvíli, kdy mám maso uvařené z vývaru. Ať už je to hovězí, kuřecí, nebo krůtí. Maso je ale vařené a ve směsi se rozpadne, rozmělní…
Jednou z dalších vyzkoušených variant je pak nasekat na drobno kuřecí prsa, okořenit je a orestovat na pánvi. Spolu s orestovanou cibulkou tak skvěle doplní uvařenou rýži a brokolici.
Ingredience
- 1 hrnek (asi 300 ml) kulatozrnné rýže (lepivější rýže vhodná na rizoto)
- 1 brokolice (mimo sezónu lze i mražené růžičky)
- 2 cibule
- 2 kuřecí prsa
- Olej nebo přepuštěné máslo na opečení cibule a masa
- Sůl, pepř, drcený kmín, oblíbená směs koření na maso
Postup
- Rýži uvařím podle návodu. Já ji dělám v rýžovaru, kde jen 1 hrnek rýže zaliju hrnkem a půl vody, lehce osolím a zapnu.
- Cibuli nakrájím na drobno a pozvolna ji orestuji na vhodném tuku do zlatova. Vyplatí se dát jí chvilku času a zbytečně ji nespálit. Cibuli si dám stranou.
- Na té samé pánvi orestuji na tuku kuřecí maso, které předem rozsekám v malém robotu na drobno. Záleží na vás, zda preferujete menší kousky masa, nebo spíše jeho namletou/nasekanou verzi. Maso dostatečně okořením, aby mělo šmrnc. Opékám na pánvi a promíchávám několik minut, dokud není zcela propečené a orestované.
- V průběhu přípravy masa si uvařím brokolici. Trvá to chvilku. Růžičky brokolice rozdělím na menší kousky a v troše vody je podusím několik minut do měkka tak, aby byla brokolice uvařená, ale stále zůstala příjemně zelená a na skus. Posekám ji na prkýnku nožem na drobno.
- A teď už to vše jen zkompletovat. Vezmu si velkou pánev nebo hrnec a smíchám dohromady rýži, brokolici, orestovanou cibulku a orestované maso. S poměrem rýže a brokolice lze pracovat.🙂Hotovo!
Rizoto je hezky poddajné, proto z něj ráda na talíři tvořím úhledné kopečky pomocí naběračky.👍
> ☝️A když už tu byla zelená brokolice, co vyzkoušet zelený špenát? Doporučuji toto jednoduché krémové špenátové rizoto s parmezánem.🙂
Ať se vám rizoto povede!🙂