Na internetu se nejčastěji setkáte s receptem, kdy se jednoduše uvaří vanilkový pudink a ten se smíchá s tvarohem…
Existuje ale i o něco sofistikovanější varianta, která pracuje se žloutky. Stojí zato to zkusit.
Mně se osvědčil následující poměr ingrediencí…🙂
Ingredience
- 250 ml mléka (nejlépe v bio kvalitě)
- 3 žloutky z kvalitních vajec
- 35 až 40 g kukuřičného škrobu (bez lepku, pokud chcete bezlepkovou verzi)
- 50 g cukru (nebo jiná sypká alternativa)
- 1 přírodní vanilkový cukr s pravou vanilkou (nebo jen vanilkový extrakt)
- 180 až 200 g tučného měkkého tvarohu
Postup
- Jako první připravím krém ze žloutků. V menším hrnci zahřeju mléko s polovinou cukru.
- V míse vyšlehám do pěny žloutky s druhou polovinou cukru a škrobem.
- Aby se žloutky nesrazily, tak k nim do mísy přiliju postupně polovinu mléka a chvíli míchám. Obsah mísy vliju ke zbytku ohřátého mléka a na mírném stupni vařím asi 4 minuty. Tento postup se dělá proto, aby byl zmírněn tepelný šok pro žloutky. Hmota vařením ztuhne. Nechám ji chladnout. Při chladnutí ji občas promíchám.
- Lehce teplý nebo vlažný krém promíchám s tvarohem do hladka. Přendám do misky s víčkem a dám do lednice pořádně vychladit a ztuhnout. Hotovo!
TIPY
-
Konzistence termixu se může lišit podle zvoleného tvarohu. Jelikož chci zcela jemnou strukturu, používám měkký tvaroh v kelímku. Některé tvarohy ve vaničce bývají příliš řídké. Je lepší zvolit nějaký hutnější. Např. “Olomoucký tvaroh tučný”
-
Tento termixový základ pak můžete dle chuti úplně decentně šmrncnout třeba i mandlovým nebo rumovým extraktem. Záleží, kdo ho bude jíst.🙂Já dělám pro děti jednoduchou základní variantu.
-
Pokud chcete Termix připravit v bezlepkové variantě, je třeba koupit kukuřičný škrob bez lepku. Některé druhy obsahují stopy lepku.
> ☝️Další výborný dezert do skleničky? Doporučuji vyzkoušet tento kokosový chia pudink.🙂
Ať se vám recept povede!🙂