Tradiční polévka, kterou známe odmalička. Verze z kvalitního rajčatového protlaku, který máme často v zásobách. Chuťově výrazná polévka, která je doplněná o rychle hotové rýžové nudličky.
200 g rajčatového protlaku (použila jsem rajčatový protlak ve skle)
2 cibule
Přepuštěné máslo (nebo olej)
2 lžíce jemně mleté mouky na zahuštění (Já jsem dala rýžovou)
1 litr vývaru (+ pak ještě trochu na doladění konzistence)
1 lžíce přírodního cukru (nebo dle chuti)
Na dochucení sůl, pepř, mletý bobkový list, mleté nové koření. skořice, může být i špetka tymiánu
Uvařené a nakrájené rýžové nudle k podávání
Postup
Na drobno nakrájenou cibuli orestuji na oleji nebo přepuštěném másle. Zasypu lžící cukru a nechám ho krátce zkaramelizovat.
Přidám rajčatový protlak a krátce ho také orestuji. Zapráším 2 lžícemi mouky, promíchám a přiliju asi 1 litr vývaru.
Ochutím kořením. Základ je sůl, pepř, bobkový list, nové koření. Mně vyhovuje varianta, kdy dávám i skořici.
Povařím 15 minut a podle potřeby promixuji do hladka. Koření jsem měla sypké, takže jsem nemusela lovit lístky a kuličky. Praktická je také “pyramidka” na rajskou.
K polévce si připravím tenké rýžové nudle. Teď jsem to udělala tak, že jsem uvařila klasické tenké rýžové nudle na skus podle návodu, propláchla jsem je studenou vodou a nasekala na kousky. Hotovo!