Ať se vám jídlo může zdát na první pohled složité…Losos, kokosová rýže a ještě nějaká omáčka k tomu…Opak je pravdou. V klidu se do toho pusťte, i když máte na přípravu jídla jen chvilku času. Stačí mít ingredience. Rýži doporučuji použít opravdu jasmínovou. Má specifickou chuť, která se sem hodí.🙂
Ingredience
- Filety lososa
- Přepuštěné máslo
- Sůl, pepř
Na kokosovou rýži (cca 4 porce)
- 1 hrnek jasmínové rýže
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1/2 hrnku vody
- 3/4 lžičky soli
Na studenou koriandrovou (nebo bylinkovou) omáčku
- Olivový olej a citronová šťáva v poměru cca 3:1
- Čerstvý nebo mražený koriandr
- Javorový sirup (Na 100 ml oleje asi 2 lžíce)
- Sůl
- Sušené drcené chilli
Postup
- Nejdříve si dám dělat rýži. Jasmínovou rýži důkladně několikrát propláchnu, properu. Vařím ji v poměru 1:1,5. Na 1 hrnek rýže přijde 1,5 hrnku tekutiny. V tomto případě to bude 1 hrnek kokosového mléka a půl hrnku vody. Do hrnce dám rýži, kokosové mléko, vodu, osolím a pozvolna vařím pod pokličkou asi 15 minut. Rýži nemíchám.
- Kousky lososa bez kůže lehce osolím, opepřím a opeču je z obou stran do zlatova na přepuštěném másle Ghí. Délka pečení závisí na tloušťce porce. Já jsem pekla z každé strany asi 3 minuty. Losos se musí propéct, ale né vysušit. Uvnitř musí být šťavnatý.
- Zatímco se opéká losos, připravím rychlou bylinkovou omáčku. Metličkou vyšlehám olivový olej a citronovou šťávu do lehce krémové emulze. Chuť doladím javorovým sirupem, solí a decentně chilli. Koriandr či jiné bylinky posekám na jemno nožem nebo v malém robotu a vmíchám je do vzniklé omáčky.
- Na talíř naservíruji rýži, porci opečeného lososa a vše lehce zakápnu omáčkou. Hotovo!
TIP
Lososa s rýží můžete lehce pokapat i jinou omáčkou. Záleží, do jaké chuti chcete jídlo posunout. Hodí se různé bylinkové omáčky ve stylu “pesto”, ale také sladko-kyselé omáčky. Pikantní chuť dodá teriyaki omáčka, zajímavou chuť zase lehká arašídová omáčka.
> ☝️Koupili jste jasmínové rýže celé kilo?🙂Tak se vám bude hodit recept na jasmínovou rýži s hovězím masem, restovanou cibulí a hráškem.🙂
Ať vám jídlo chutná!🙂