Recept

Jablečné kapsy z mrkvového těsta bez cukru

Výborné a vděčné křehké mrkvové těsto, ke kterému perfektně sedne vychytaná jablečná náplň. Vyrobte velké kapsy nebo malé šátečky, povedou se tak jako tak.🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Toto mrkvové těsto je moje oblíbené. Chutná skvěle se sladkou i se slanou náplní. Teď jsem měla chuť udělat ho s jablky. Jablíčka jsem předem podusila, zahustila a nechala je pořádně vychladnout. Díky tomu se kapsy pohodlně plní a nic neteče ven.🙂 Když jsou jablka sladká, je možné kapsy připravit úplně bez přidaného cukru a mít skvělou svačinu.

Ingredience jsou na menší množství. Pokud je vás více, množství zdvojnásobte. A udělejte 2 koule (porce) těsta.

 Ingredience (asi 8 středních kapsiček)

  • 125 g mouky (já dala špaldovou, může být i napůl polohrubá a napůl celozrnná nebo alternativní mouky)
  • 75 g másla
  • 100 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 1 lžička bio kypřícího prášku do pečiva

Na náplň

  • 2 jablka
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku (nebo mleté ořechy)
  • Alternativní oslazovadlo dle vašeho stylu k vyrovnání kyselejší chuti jablek

Postup

  1. Nejdříve si připravím těsto, protože je důležité nechat ho předem odležet v lednici. Mouku, máslo, mrkev a trochu kypřícího prášku zpracuji v kompaktní těsto. Zabalím ho do folie a dám do lednice. Alespoň na hodinu nebo přes noc. Bude se s ním pak lépe pracovat.
  2. Teď jablečná náplň. Jablka oloupu, nastrouhám na hrubo a dám dusit do rendlíku. Po 5 minutách jablka změknou, voda se přirozeně odpaří. Aby náplň hezky držela přidám do jablek lžíci pudinkového prášku. Popráším jablka a hrudky se mi nevytvoří. “Pro jistotu” je lepší ten pudinkový prášek rozmíchat v malinkatém množství vody nebo rostlinného mléka a teprve přidat k jablkům a krátce povařit. Chuť náplně doladím podle toho, jak sladká jsou jablka. Teď jsem ji doladila trochou erythritolu.
  3. Těsto rozválím na tenkou placku. Mně se osvědčilo rozválet těsto mezi dvěma listy pečícího papíru. Nic se nelepí a placka “snese mnohem víc”. Nedá se přesně říct, kolik milimetrů je to to pravé. Vše záleží na tom, jak těsto drží pohromadě. Tenčí placka je lepší, nesmí se ale protrhávat.
  4. Z placky vykrájím kolečka, ze kterých pak udělám kapsu. Možností je také placku jen rozdělit na čtverce, doprostřed dát lžící náplně a přehnout. Okraje je třeba pečlivě spojit. Každou kapsu nebo šáteček potřu rozšlehaným žloutkem (nebo jak jste zvyklí, aby se “těsto lesklo”. 5. Peču na 180 stupňů asi 25 minut. Hotovo!

> ☝️A co zkusit slané šátečky? Třeba tyto křehké šátečky se zelím a slaninou jsou výborné!🙂 Ať se vám kapsičky a šátečky povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky