Soba nudle patří mezi specialitu japonské kuchyně. Jsou specifické jak svým vzhledem, chutí, konzistencí i složením. Vyrábí se z pohankové mouky.
Důležité je vědět, že pohankové soba nudle nejsou ve většině případů bezlepkové, protože obsahují i část pšeničné mouky. Je třeba kouknout na složení.
Můžete z nich velmi snadno uvařit exotické nudlové jídlo, ale i “obyčejný” oběd s běžně dostupnou zeleninou a slaninou.
Soba nudle pořídíte v supermarketu nebo kdekoliv na internetu. Kupuji balení 300 g, které je rozděleno na 4 porce. Na 1 porci tedy dávám 75 g suchých nudlí. Doplním je pak o bohatou porci zeleniny a bílkoviny.
Aby bylo jídlo výrazné a zelenina měla šmrnc, upekla jsem ji v troubě společně se slaninou a pak jen v pánvi promíchala s nudlemi. Rychlé a jednoduché! 🙂
Ingredience
- Soba nudle (na jednu porci cca 80 g)
- Zelenina nakrájená na menší kostičky (Mrkev, kořenová petržel, batát, cuketa,
- Kostičky libové slaniny (asi
- Přepuštěné máslo Ghí nebo olivový olej
- Na dochucení koření “grilovaná zelenina”, sůl, pepř
Postup
- Zeleninu nakrájím na menší kostičky. Teď jsem zvolila mrkev, petržel, cuketu a batát. Můžete dát i jiné druhy zeleniny, typově mi sem ale nesedí paprika. Tu bych vynechala. Zeleninu promíchám s kostičkami slaniny, přepuštěným másem Ghí nebo olivovým olejem, ochutím kořením a důkladně promíchám.
- Dám do pekáčku tak, aby zelenina nebyla ve vyšší vrstvě. Nechci ji dusit, ale naopak pěkně do zlatova opéct. Peču na 200 stupňů asi 40 minut nebo podle situace.
- Soba nudle uvařím podle návodu. Pozor, jsou rychle hotové, vaří se max 5 minut.
- Nudle promíchám s pečenou zeleninou a slaninou a dle chuti doladím třeba ještě čerstvě mletým pepřem nebo nasekanými zelenými bylinkami. Hotovo!
> ☝️Sedí vám více rýžové nudle? Doporučuji vyzkoušet rýžové nudle s marinovaným orestovaným tofu a cuketou
Ať se vám jídlo povede!