Banánový chlebíček “banana bread” je tradiční americký moučník, který se v kuchařkách začal objevovat ve 30. letech.
Receptur je nespočetně, jedno však mají vždy společné. Několik rozmačkaných banánů.
Základní verzi pak můžete vylepšovat o rozinky, čokoládu či ořechy, nebo se můžete vydat alternativní cestou a upéct čistě veganskou variantu bez vajec.
Vyzkoušenou mám i méně sladkou verzi s minimem cukru, která je v kombinaci s ořechy chuťově přijatelná.🙂
Ať tak nebo tak, výsledkem by vždy měl být vláčný a voňavý chlebíček.
Tady je receptura, kterou jsem si vyladila k obrazu svému a zatím vede, protože je extra vláčná 🙂
Ingredience
- 3 až 4 hodně zralé banány podle jejich velikosti ( asi 450 g)
- 200 g mouky (typ spíše polohrubá, můžete nakombinovat s celozrnnou špaldovou)
- 130 g přírodního cukru (nebo nakombinovat s jiným sypkým sladidlem dle vašeho stylu)
- 100 g změklého másla
- 2 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- Na špičku lžičky soli
- 1 zarovnaná lžička skořice
- 1 banán nahoru na ozdobu (pokud chcete)
Postup
- Vyšlehám máslo s cukrem, pak zašlehám vejce.
- Banány v míse rozmašíruji šťouchadlem a přidám k máslu s cukru.
- Vše promíchám s moukou, lžičkou prášku do pečiva, lžičkou jedlé sody, skořicí. Těsto vliju do vymazané a vysypané formy. Vnitřní rozměr mé formy je 25 x 11 cm)
- Peču na 175 stupňů asi 30 minut, pak snížím teplotu na 165 a dopékám dalších 30 minut. Délku pečení přizpůsobte situaci.
- Chlebíček nechám chvíli ve formě, pak ho vyklopím nechám úplně vychladnout. A teď už jen ukrajovat plátky.🙂
TIPY
- Do banánového chlebíčku můžete jako jednu z dalších variant přidat rozinky, nasekané ořechy nebo pecičky z kvalitní hořké čokolády
- Receptura skvěle snese i alternativní mouky. Část běžné mouky můžete nahradit třeba bezlepkovou čirokovou, která má neutrální chuť.
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také cuketovo ořechový chlebíček, který zase peču ve formě na srnčí hřbet.🙂
Ať se vám sladké chlebíčky povedou! 🙂