Tato krémová zeleninovo-luštěninová polévka obsahuje takovou kombinaci surovin, která jí zajistí přirozenou hustotu i krémovost.
Díky batátům a rajčatům má navíc atraktivní barvu.🙂
Polévka je ozdobená černým sezamovým semínkem, křupavou klíčenou červenou čočkou a pažitkou.🙂
Ingredience
- 1 balení krájených rajčat co nejlepší kvality (400 g)
- 1 střední batát
- 300 g uvařené cizrny (nebo balení hotové koupené)
- 1 cibule
- Olivový olej
- 1 stroužek česneku
- Zeleninový vývar
- Sůl, pepř, kurkuma
Postup
- Na olivovém oleji orestuji cibuli do zlatova, ke konci přidám plátky česneku a krátce nechám rozvonět.
- Vliju rajčata, vsypu oloupané batáty nakrájené na menší kousky, uvařenou cizrnu a zaliju zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo tak akorát ponořené. Vždy je lepší ke konci raději ředit než naopak.
- Ochutím solí, pepřem, ráda přidávám i čtvrt lžičky kurkumy, která polévce dodá, kromě jiných benefitů, pěknou barvu. Vařím na mírném plameni do změknutí batátů. Asi 20 minut.
- Do hladka rozmixuji, nejjednodušeji to jde ve stolním mixéru. Doladím hustotu podle potřeby.
TIPY
- Pokud chcete z polévky udělat sytější jídlo, hodí se k ní třeba opečený toust s rozpečenou mozzarellou. Více toustů najednou lze snadno připravit v troubě.🙂
- Jiné chuti dosáhnete, když polévku ke konci zjemníte krémovým kokosovým mlékem a přidáte chilli.
> ☝️Mezi oblíbené polévky s cizrnou patří také krémová cizrnová polévka s pečeným celerem. Vyzkoušejte.🙂
Ať se vám polévky povedou!🙂