Výhodou tohoto receptu je, že si poměr ingrediencí velmi jednoduše upravíte podle toho, kolik kuliček potřebujete připravit.
Na množství masa dávám poloviční množství řepy. Tedy poměr 2:1.👍
Ingredience na 20 kuliček
- 400 g bio mletého hovězího masa
- 200 g na jemno nastrouhané syrové červené řepy (asi 1 střední řepa)
- 2 červené cibule
- Olej
- Na dochucení sůl, pepř, může být i stroužek česneku
Postup
- Nejdříve si na oleji orestuji do zlatova na drobno nakrájenou červenou cibuli. Restuji pozvolna několik minut.
- Červenou řepu oloupu a nastrouhám ji na jemno. Je třeba počítat s tím, že červená řepa hodně barví, proto ji strouhám na tácku, který lze snadno omýt.
- Smíchám dohromady maso, cibulku a řepu. Ochutím. Nejlépe se směs propracuje rukama.
- Naolejovanýma rukama tvořím kuličky a dávám je do nepřilnavého pekáčku. Kuličky pustí trochu šťávy, je tedy lepší menší pekáček než velký rovný plech. Pokud nemám nepřilnavý pekáček, použiju pečící papír.
- Kuličky peču odkryté na 180 stupňů asi 30 minut. Hotovo!
Jako přílohu nejraději volím bramborovou kaši nebo bramborovo-batátovou kaši. Rychlá verze kaše je ta, že uvařím dohromady brambory spolu s batáty v poměru 1:1. Třeba půl kila brambor typu C a půl kila batátů. Rozšťouchám, zjemním máslem, trochou smetany a prošlehám mixérem.
Druhou možností je pak brambory typu C uvařit, batáty upéct v troubě a společně rozšťouchat s máslem a ochutit. Konzistence bude hutnější a chuť výraznější.
> ☝️Další verzí masovo-zeleninových kuliček jsou tyto masovo-brokolicové kuličky. Ráda je servíruji s rajskou omáčkou.🙂
Ať se vám kuličky povedou! 🙂