Hlavní výhodou domácí přípravy je možnost zvolit kvalitní suroviny v bio kvalitě, druh a množství sladidla, a tím pádem i kalorickou hodnotu.
Občas se někde objeví recept na výrobu domácího kakaa, kde jsou základními ingrediencemi běžně známé holandské kakao a moučkový cukr.
Já jsem si zvykla kupovat přírodní nealkalizovaný kakaový prášek v biokvalitě, jehož chuť je nesrovnatelně lepší. Ráda ho přidávám také do těchto fazolových brownies bez mouky
Domácí Granko je možné připravit si do dózy do zásoby, mně ale vyhovuje připravit menší množství do skleničky. Dávkuji lžící. Ten správný poměr si každý musí vyladit sám. Někdo preferuje sladší chuť, jiný zase více hořkou variantu.
Zkuste dát na 2 lžíce kakaa 3 lžíce sypkého sladidla a uvidíte.🙂
Ingredience
- Bio kakaový prášek (100%, nealkalizovaný)
- Sypké sladidlo dle preferencí (Třtinový cukr, sušená třtinová šťáva, kokosový cukr, xylitol atd.)
Postup
- Kakaový prášek (pro začátek 2 lžíce) dejte do větší misky a postupně a důkladně promíchávejte s preferovaným sladidlem (zkuste 3 lžíce).
- Otestujte chuť a pokud vyhovuje, můžete připravit dvojitou dávku.
- Vzniklé domácí Granko přesypte do skleničky nebo menší dózy a pak už jen používejte na kaše, do palačinek či na lívance se zakysanou smetanou.
> ☝️Já bych si trochu poprášila třeba tyto pohankové lívance s dušenými hruškami.👍
P.S.: Jo a kdyby vám přišlo to množství granka na té fotce velké, tak je to jen optický klam. Ta miska je malá…😀