Při přípravě tohoto koláče jsem se inspirovala založeným listem, který jsem si kdysi vytrhla z časopisu Prima Fresh. Recept jsem udělala podle svého. Zapojila jsem jogurt a také nekalorický cukr v kombinaci s medem.
Pro “svačinovou” verzi je možné udělat ho méně sladký, pro verzi “dezert” si zaslouží více osladit. Záleží také na kyselosti jablek. Místo medu by se do něj hodila také datlová pasta nebo lžíce povidel. Nebudu ale předbíhat. Teď se držme mojí vyzkoušené a osvědčené verze.🙂
1 koláč do menší kulaté formy o průměru 22 cm
Ingredience
- 200 g mletého máku (bez cukru)
- 300 g oloupaných a na hrubo nastrouhaných jablek
- 4 střední vejce
- 100 g hustého bílého jogurtu (dala jsem ovčí)
- 50 g sypkého sladidla (může být přírodní cukr s vyšším obsahem melasy, sušená třtinová šťáva nebo nekalorický erythritol)
- 50 g medu (nebo podobné alternativy v podobě sirupů)
- 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- Půl lžičky sušené citronové kůry
Postup
- Vezmu vejce a oddělím bílky od žloutků. Z bílků vyšlehám tuhý sníh.
- Jablka oloupu a nastrouhám na hrubo. Ihned promíchám se žloutky, mákem, jogurtem, sladidlem, medem a práškem do pečiva. Chuť těsta ještě dotáhnu sušenou citronovou kůrou.
- Když jsou ingredience důkladně propojené, vařečkou lehce vmíchám sníh z bílků.
- Těsto ihned vyliju do vymazané a vysypané formy. Spodek formy je také možné vyložit kolečkem pečícího papíru. Peču na 175 stupňů asi 40 minut. Zkusím špejlí.
> ☝️A už jste zkoušeli Výborný makovec z celého máku? Jednoduchý a zajímavý recept!
Ať se vám makové moučníky povedou! 🙂