Domácí dýňové noky – na másle, s parmezánem

Noky z upečené dýně Hokkaido jsou zajímavé nejen vzhledem. I obyčejně opečené na másle, se sýrem a bylinkami mají skvělou chuť.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento recept je na noky, kdy je použito 100% dýně. Pokud vás nápad zaujal, ale raději byste to vzali postupně, je možné část dýně nahradit tradičními ve slupce vařenými bramborami. Obě varianty jsou dobré.🙂

 Potřebujete

Na noky

  • 500 g upečené a na jemno nastrouhané dýně Hokkaido (dávám péct celou dýni)
  • 150 g jemně mleté špaldové mouky (nebo hladké)
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • Sůl, špetka bílého pepře a muškátového květu
  • Další mouka dle potřeby

Dále potřebujete

  • Máslo nebo přepuštěné máslo
  • Parmezán (nebo Grana Padano nebo Gran Moravia)

Další ingredience zvolte podle toho, zda jsou noky myšleny jako příloha nebo hlavní jídlo. Na fotce jsou s čerstvými listy baby špenátu. Výborné by ovšem bylo špenát krátce spařit, ochutit solí, pepřem, česnekem a promíchat s noky.

 Postup

  1. Dýni očistím, překrojím, rozkrájím na větší kusy a vydlabu semínka. Rozložím ji na plech a peču na 185 stupňů asi 40 minut. Jiný postup je dýni překrojit na půl a péct celou půlku “řezem dolů”. Po upečení ji nechám vychladnout.
  2. Dám si vařit větší hrnec s vodou a lžičkou soli. Dýni nastrouhám na jemno na struhadle, nebo ji lze prolisovat lisem na brambory.
  3. K nastrouhané dýni přidám žloutek a postupně přisypávám mouku a zapracovávám, až získám měkké pružné těsto, které se lepí jen trochu.
  4. Z těsta odebírám kusy, tvořím válečky a z nich odkrajuji 2 cm noky, které lehce zmáčknu vidličkou. Je třeba pracovat rychle a noky pak hned vařit.
  5. Všechny noky vařím najednou, asi 5 minut. Pak je sliju a nechám okapat a oschnout. Nejraději je pak ještě krátce opeču na přepuštěném másle a posypu výrazným sýrem.

Další nápad, jak si vychutnat Hokkaido je recept na pečenou dýni podávanou s vaječným dipem

 TIP

Pokud noky děláte poprvé, je nejlepší si uvařit pár noků jako “zkušební várku”. Hned budete vědět, co je či není třeba. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky