Tento recept je na noky, kdy je použito 100% dýně. Pokud vás nápad zaujal, ale raději byste to vzali postupně, je možné část dýně nahradit tradičními ve slupce vařenými bramborami. Obě varianty jsou dobré.🙂
Potřebujete
Na noky
- 500 g upečené a na jemno nastrouhané dýně Hokkaido (dávám péct celou dýni)
- 150 g jemně mleté špaldové mouky (nebo hladké)
- 150 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- Sůl, špetka bílého pepře a muškátového květu
- Další mouka dle potřeby
Dále potřebujete
- Máslo nebo přepuštěné máslo
- Parmezán (nebo Grana Padano nebo Gran Moravia)
Další ingredience zvolte podle toho, zda jsou noky myšleny jako příloha nebo hlavní jídlo. Na fotce jsou s čerstvými listy baby špenátu. Výborné by ovšem bylo špenát krátce spařit, ochutit solí, pepřem, česnekem a promíchat s noky.
Postup
- Dýni očistím, překrojím, rozkrájím na větší kusy a vydlabu semínka. Rozložím ji na plech a peču na 185 stupňů asi 40 minut. Jiný postup je dýni překrojit na půl a péct celou půlku “řezem dolů”. Po upečení ji nechám vychladnout.
- Dám si vařit větší hrnec s vodou a lžičkou soli. Dýni nastrouhám na jemno na struhadle, nebo ji lze prolisovat lisem na brambory.
- K nastrouhané dýni přidám žloutek a postupně přisypávám mouku a zapracovávám, až získám měkké pružné těsto, které se lepí jen trochu.
- Z těsta odebírám kusy, tvořím válečky a z nich odkrajuji 2 cm noky, které lehce zmáčknu vidličkou. Je třeba pracovat rychle a noky pak hned vařit.
- Všechny noky vařím najednou, asi 5 minut. Pak je sliju a nechám okapat a oschnout. Nejraději je pak ještě krátce opeču na přepuštěném másle a posypu výrazným sýrem.
Další nápad, jak si vychutnat Hokkaido je recept na pečenou dýni podávanou s vaječným dipem
TIP
Pokud noky děláte poprvé, je nejlepší si uvařit pár noků jako “zkušební várku”. Hned budete vědět, co je či není třeba. 🙂