Množství ingrediencí jsem vyladila tak, aby vše vyšlo na 1 balení syrovátkového sýru Ricotta, který běžně kupuji v 250g balení.
Mouku jsem teď zvolila bezlepkovou celozrnnou rýžovou, která má neutrální chuť a do receptury mi zapadla. Můžete ale použít i jiný druh jemně mleté mouky.🙂
Nejvíce mě na těchto lívancích baví to, že je těsto zcela bez cukru, přesto příjemně sladké. Díky ricottě.🙂
Ingredience na 8 lívanců
- 250 g ricotty
- 2 větší (nebo 3 menší) vejce
- 80 g jemně mleté mouky (dala jsem celozrnnou rýžovou)
- 2 až 3 lžíce rostlinné smetany (použila jsem kešu smetanu)
- 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry
Postup
- Bílky oddělím od žloutků, z bílků ušlehám sníh.
- Ricottu smíchám se žloutky, přidám půl lžičky kypřícího prášku, citronovou kůru a mouku. Ideální je mouku prosít. Konzistence bude dost tuhá, doladím ji 2 lžícemi smetany.
- Na závěr vmíchám sníh z bílků. Těsto je nadýchané, hutné. Kdyby na lžíci drželo až moc a zdálo se tuhé, doředím ho ještě lžící smetany nebo jiné podobné tekutiny.
- Na středně rozpálenou nepřilnavou a tukem vytřenou pánev nanáším lžící těsto a tvořím vyšší lívanečky. Opeču je z obou stran do zlatova. Hotovo!
> ☝️Až bude více času, doporučuji také vyzkoušet kynuté jablečné lívance. Postup je snadný.👍
Ať se vám lívance povedou! 🙂