Toto těsto znaly už naše prababičky a říkalo se mu také “kolik-tolik”.
Níže uvádím množství, které dělám, když chci vyrobit jen 10 kapsiček na chuť. Pro více lidí či nějakou příležitost množství jednoduše zdvojnásobte na 250 g.
Ingredience na 10 kapsiček
- 125 g měkkého tvarohu (1/2 kostky v alobalu)
- 125 g změklého másla
- 125 g polohrubé mouky (může být celozrnná jemně mletá špaldová nebo čiroková nebo částečně jemná pohanková)
- Švestková povidla bez chemických konzervantů
- Vejce nebo jen žloutek na potření
Postup
- Z tvarohu, změklého másla a mouky zpracuji vláčné těsto. Nechám ho alespoň hodinu nebo déle odležet a vychladnout v lednici. Je to důležité, aby s ním šlo inteligentně pracovat…🙂
- Těsto pak rozválím na placku silnou asi 4 milimetry. Vykrajovátkem nebo malou skleničkou vyrobím kolečka. Doprostřed každého dám malou lžičku povidel. Přehnu a okraje důkladně spojím a přimáčknu k sobě.
- Potřu rozšlehaným vajíčkem nebo jen žloutkem a peču na 180 stupňů 15 až 20 minut. Když kapsičky trochu zezlátnou, je hotovo!
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tyto křehké mrkvové šátečky.Mrkvové těsto je jedno z mých nejoblíbenějších.🐭
Šátečky z tvarohového těsta je samozřejmě možné udělat i s jinými náplněmi. Co třeba maková nebo jablečno-ořechová?🙂 Ať se vám povedou!