Jogurtový koláč se švestkami – hrnkový recept

Jednoduchý švestkový koláč z jogurtového těsta, který můžete mít během chvíle v troubě. Jogurt dodá těstu super konzistenci a vláčnost, švestky extra šťavnatost a drobenka křupavost. 🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience (kulatá forma 26 cm, 1 hrnek = 250 ml)

  • 2 hrnky mouky ( dávám 1 hrnek čirokové a 1 hrnek jemně mleté špaldové mouky nebo polohrubé)
  • 2 vejce
  • 1 hrnek jogurtu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek sypkého sladidla dle preferencí ( já jsem dala půl hrnku přírodního cukru a půl hrnku erythritolu se stévií)
  • 1 bio kypřící prášek do pečiva
  • Švestky

Drobenka

  • 4 lžíce jáhlových vloček
  • 2 lžíce sladidla (může být sypké i tekuté)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla Ghí

Výše uvedená drobenka je jen pro inspiraci. Často dělám drobenku tak, že smíchám jemně mleté ovesné vločky s rozdrcenými ořechy, lehce osladím a spojím trochou oleje nebo másla. Drobenka je úžasně voňavá a křupavá. 👍V této verzi na fotce jsem lžící smíchala jáhlové vločky, osladila a spojila s máslem Ghí. Lžící jen promíchám a nasypu na ovoce…

 Postup

  1. Vyšlehám vejce se sypkým sladidlem. Pak přidám olej, jogurt a mouky s práškem do pečiva. Vymíchám do hladka.
  2. Těsto vliju do vymazané a vysypané kulaté formy a pokladu hustě rozpůlenými švestkami řezem nahoru.
  3. Koláč je možné vylepšit ještě drobenkou. Křupavá drobenka má na šťavnatých švestkách své kouzlo. Pro extra chuť lze do drobenky zakomponovat nasekané mandle či jiné ořechy, případně drobenku ovonět přírodním vanilkovým extraktem.
  4. Peču na 175 stupňů asi 35 minut.

Tento koláč mám vyzkoušený s různými druhy mouk. Ráda vždy kombinuji 2 druhy. Nejraději čirokovou mouku se špaldovou. Čiroková mouka je bezlepková, výživná a její velkou výhodou je její neutrální chuť…

> ☝️Další nápad, jak využít švestky, jsou třeba tyto jednoduché švestkové knedlíky ze 3 ingrediencí. 🐭

Škoda, že ta švestková sezóna netrvá déle… 😇

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky