Recept

Červená řepa na kari

S červenou řepou se dají dělat divy. Její jedinečná chuť jde skvěle 👍dohromady s kari kořením a kokosovým mlékem. V tomto provedení patří v některých exotických zemích mezi tradiční jídla.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

“Na kari” se dá připravit leccos. Různé druhy masa, ryby, tofu, krevety, dýně, květák a tak dále. Málokde se však setkáme s variantou, kdy hlavní roli hraje červená řepa. Různé podoby receptu je možné vidět v exotických kuchařkách, tady máte moji variantu. 🙂Řepa v této podobě má výraznou a lahodnou chuť.

 Ingredience na 2 porce

  • 250 g syrové červené řepy na nudličky (používám raději menší řepy)
  • Koření kari (nebo žlutá kari pasta)
  • 150 ml kokosového mléka určeného k vaření ( kupuji v sekci s thajskými specialitami)
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička přepuštěného másla (nebo oleje)
  • kousek čerstvé červené chilli papričky na proužky
  • Na špičku lžičky kurkumy
  • Čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel
  • V případě potřeby trochu vývaru na závěrečné doladění
  • Sůl, pepř

 Postup

  1. Řepy omyju, případně odříznu stonek a oloupu. Teď je potřeba řepu nakrájet na stejné drobnější kousky. Pokud vám to jde dobře s nožem a rádi krájíte, zvolte metodu “julienne”. Pomoci může také robot. Variantou je nakrájet řepu na plátky. Velikost kousků řepy je pak přímo úměrná době vaření. Řepa musí zůstat na skus.
  2. A teď už to je jednoduché. V nepřilnavém rendlíku rozpustím kousek Ghí másla a orestuji krátce proužky červené cibule. Po chvíli přidám plátky česneku, nechám rozvonět, zasypu curry kořením a přidám červenou řepu a hned zaliju kokosovým mlékem.
  3. Pokud chci pikantnější verzi, přidám chilli papričku nakrájenou na proužky, dochutím pepřem, solí a nechám na mírném plameni pod pokličkou vařit do změknutí řepy. Asi 10 minut. Ke konci doladím ještě bylinkami, hodí se čerstvý koriandr nebo hladkolistá petrželka.

Jako přílohu nejčastěji podávám rýži, teď jsem zkusila bulgur. Bulgur je obilnina a připravuje se hrubým mletím naklíčené, předvařené a vysušené pšenice. Já ho připravuji tak, že bulgur propláchnu, zaliju ho dvounásobným množstvím vody, ochutím a nechám vařit do poloměkka. Pak ho nechám v teple dojít pod pokličkou asi půl hodiny. Když není čas, uvařím ho do měkka rovnou. Dá se použít například všude tam, kde rýže. Některá bulgurová zrna jsou velká a vyžadují jinou dobu vaření než drobnější bulgur. Drobnější bulgur se výborně hodí do různých náplní. Třeba do cuket, rajčat nebo paprik. 👍

> ☝️Tady je jeden tip, jak si připravit výbornou řepu a mít úplně čisté ruce. Řepa pečená v alobalu je geniální záležitost! 🐭

Červená řepa je skvělá a multifunkční kořenová zelenina. Vynikající je také v moučnících. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky