Tento recept vznikl, když jsem chtěla zapékat těstoviny s rajčaty. Jelikož jsem neměla ani těstoviny, ani rajčata, ale zato špecle a cuketu, bylo potřeba si poradit jinak… 🙂
Z cukety jsem záměrně vytvořila omáčku, aby jídlo nebylo suché… Recept snese variace, kdy lze místo masa použít třeba opečené tofu, případně orestované žampiony.
Ingredience
- 400 až 500 g krůtích nudliček
- 1 balení špeclí (měla jsem 350 g)
- 2 střední cukety
- 150 ml smetany (tradiční či rostlinná)
- Cibule
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- Olivový olej
Na krustu
- 60 g strouhanky
- 100 g sýra Grana padano (nebo kombinace sýrů)
- Lžička koření nebo sušených bylinek dle chuti
Postup
- V hlubší pánvi rozpálím olivový olej a orestuji krůtí nudličky zprudka ze všech stran tak, aby byly propečené. Ke konci trochu osolím, opepřím a nudličky dám stranou.
- V té samé pánvi orestuji do zlatova cibuli, přidám kousky cuket a krátce opeču. Přidám prolisovaný česnek a krátce promíchám. Dle chuti osolím, opepřím. Zaliju smetanou, minutku provařím a rozmixuji do hladka.
- Cuketovou omáčku smíchám s krůtími nudličkami a špeclemi, které si mezitím uvařím “na skus”. Raději méně, než více.
- Směs dám do zapékací mísy a posypu sýrovou strouhankou. Peču bez pokličky na 200 stupňů asi 20 minut do zezlátnutí.
> ☝️Špecle využijete i v tomto extra rychlém receptu na špecle s brokolicí a slaninou.Do 10 minut na stole! 🐭
Ať se vám jídlo povede! 🙂