Ingredience (menší hranatá nebo kulatá forma)
- 200 g mletého máku
- 100 g celozrnné špaldové mouky (nebo jiné dle preferencí)
- 50 g másla (nebo jiná rostlinná alternativa)
- 100 g jemně mletého sypkého sladidla (třtinový cukr, kokosový cukr, panela, méně kalorické alternativy atd)
- 1 vejce
- 1 bio vanilkový cukr
- půl lžičky skořice
- šťáva z 1 citrónu
- 250 ml mléka (klasického nebo alternativního)
- 1/2 prášku do pečiva
Postup
- Máslo vyšlehám s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci
- Přidám mouku s práškem do pečiva, mléko, mletý mák, citronovou šťávu a skořici. Důkladně promíchám.
- Vliju do kulaté formy (max. 26 cm) a peču na 170° C 30 minut.
Pokud je vás doma hodně, můžete makovec udělat na klasický velký plech. Množství jednoduše zdvounásobte a budete mít 20 kousků. 👍
Makovec je výborný i samotný, protože není suchý. Když ho ale budete chtít pozvednout jak chuťově, tak vzhledově, perfektně k němu sedne tradiční lesklá citrónová poleva nebo citrónový krém.
Citrónový krém dělám pokaždé trochu jinak podle toho, zda chci vláčnější krém nebo potřebuji, aby spíše zatuhl a byl pevný.
Osvědčenou kombinací je třeba vanička Mascarpone, lžíce másla, šťáva z půlky citrónu a půl lžička bio citrónové kůry. Oslazené dle chuti a preferencí. Tato poleva je více tučná.
Pak také funguje kombinace tvarohu nebo Skyru, másla nebo kombinace čerstvého smetanového sýra a tužší zakysané smetany.
> ☝️A kdyby vám nějaký ten mák zbyl, není od věci připomenout si klasiku nudle s mákem a tvarohem.🐭
Tento makovec je extra rychlý a snadný, s domácím krémem vypadá a chutná a báječně.🙂