Cuketa je univerzální zelenina, která se hodí nejen na polévky, k zapékání, do salátů či ke grilování. Hodí se perfektně i na sladké pečení. Přidanou hodnotu má pro moučník nejen nutričně, ale i chuťově. Kombinace s kakaem je prověřená… 👍
Tak jako u všech moučníků platí, že ho můžete osladit podle vašich preferencí. Recept funguje jak tradičně oslazený, tak s různými přírodními alternativami cukru. Sypkými i tekutými.
Ingredience (kulatá cca 24 cm nebo menší hranatá)
1 hrnek = 250 ml
- 2 hrnky na jemno nastrouhané cukety včetně slupky (byla to 1 střední cuketa)
- 1 hrnek mouky (dala jsem celozrnnou špaldovou jemně mletou)
- 1 vejce
- 1/2 hrnku kakaového prášku
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku sladidla (dávám lžící odhadem, dala jsem kombinaci tekutého nekalorického sirupu a sypkého přírodního cukru)
- 2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
Postup
- Nastrouhám si na jemno 1 střední cuketu. Odměřím 2 hrnky. Cuketu do hrnku normálně nandám, nijak extra nepěchuji…
- Metličkou rozmíchám a prošlehám vejce se sladidlem a olejem. Přidám mouku, prášek do pečiva, kakaový prášek a na závěr vmíchám cuketu.
- Těsto dám do vymazané a vysypané formy a peču na 190 stupňů asi 28 minut. Hotovo!
> ☝️A jestli přemýšlíte, co dalšího s cuketou, doporučuji tuto cuketu zapečenou se žampiony a sýrem
Moučník je třeba nechat pořádně vychladnout a ztuhnout. Ještě lepší je druhý den, protože ta cuketa v něm “pracuje”.🙂Výborný je!