Arašídové máslo je ingredience, která nepatří mezi stálice mých zásob. Občas ale s nějakým konkrétním záměrem sklenici koupím. Třeba, když chci upéct tyto domácí sušenky z arašídového másla.
Teď jsem sáhla po arašídovém máslu s kousky arašídů (crunchy) s tím, že vyrobím něco snadného, složením jednoduchého. Cílem bylo vytvořit něco dobrého sladkého na chuť a obejít se bez mouky, másla, cukru…
Výsledek mě velmi mile překvapil.
Ingredience na 1 plech (15 malých kousků)
- 80 g oloupaného a nastrouhaného jablka (lze zakápnout citr. šťávou)
- 80 g arašídového másla s kousky (crunchy, ale může být i hladké)
- 50 g na jemno pomletých nebo nasekaných ovesných vloček (rozsekám v malém robotu)
- 2 až 3 lžíce sladidla (funguje sypké i tekuté, já jsem dala nekalorický obilný sirup)
- Čtvrt lžičky skořice (lze vynechat , nebo dát třeba 2 kapky vanilkového extraktu)
Postup
- Pomelu nebo rozsekám jemné ovesné vločky. Není z nich mouka, je tam stále struktura a malé kousky vloček.
- Smíchám je s nastrouhaným jablkem a arašídovým máslem.
- Hrudky by “fungovaly” i bez oslazení, mým cílem ale bylo vytvořit něco sladšího, proto jsem těsto doladila asi 3 lžícemi hustého obilného sirupu. A ještě jsem přidala trochu skořice.
- Těsto dám odležet do lednice, aby trochu ztuhlo. Pokud by ale pro tento krok nebyl čas, dá se s ním pracovat i hned. Z těsta lžičkou odebírám malé hromádky a dávám je na plech vyložený pečícím papírem.
- Peču na 175 stupňů asi 18 až 20 minut. Když se pečou méně, jsou měkčí, když déle jsou více křupavější. 🙂
> ☝️Arašídové máslo můžete využít i v tomto receptu na brownies s arašídovým máslem🐭
Kromě všeho ostatního je výhodou těchto jablečno-arašídových hrudek v tom, že jsou variabilní a “snesou” různé druhy obilovin a oslazení. Skvěle do nich dají zakomponovat i rozinky.👍