Jahelník je jeden z těch receptů, který se vždycky nějak povede. Správná verze totiž není jen jedna. Základní postup je naprosto jednoduchý. Jáhly se uvaří úplně do měkka, ochutí, doplní ovocem a upečou jako moučník.
Základní varianty těsta existují 2. S vejci a bez vajec. Mým cílem bylo vytvořit více výživnou “svačinovou” verzi s dostatkem bílkovin, proto jsem dala vejce, které hmotu nejen zpevní, ale celkově “pozvednou”.
Ingredience na kulatou formu (24 nebo 26 cm)
- 200 g suchých jahel
- 750 ml vody
- 3 vejce
- Něco na doslazení (med, sirupy, kokosový cukr, nekalorické sladidlo se stevií atd)
- Dle chuti ořechy a hrstku rozinek
- Čerstvé ovoce ( já jsem použila asi 9 velkých zralých meruněk)
Postup
- Nejdříve si uvařím jáhly. Tradičně se jáhly 3x prolévaly horkou vodou k odstranění případné hořkosti. Pokud ale mám čerstvé a hygienicky balené bio jáhly, stačí je obyčejně propláchnout. Jáhly vsypu do vroucí vody a na mírném stupni pod pokličkou vařím do měkka. Nechám je úplně vychladnout.
- Uvařené jáhly smíchám s celými vejci a trochu dosladím. Množství záleží na tom, jaké plánuji dávát ovoce, zda je kyselé či sladké, zda budu přidávat rozinky a ořechy. Dala jsem 4 lžíce sladidla. 2 lžíce sypkého a 2 lžíce tekutého. Druhy střídám.
- Do jahel ještě přidám hrstku rozinek a hrstku nasekaných vlašských ořechů.
- Formu o průměru asi 24 cm vymažu, vysypu a rozprostřu polovinu jáhlové směsi.
- Pokladu čerstvým měkkým ovocem. Pokud bych chtěla dát plátky jablek, nejdříve je krátce podusím.
- Završím druhou polovinou jáhlové směsi a dám péct do trouby do zlatova na 180 stupňů na 45 minut. Před krájením je třeba nechat jahelník dobře vychladnout.
TIPY
-
Pokud chcete místo čerstvého použít jen sušené ovoce, doporučuji z bílků vyšlehat sníh. Jahelník pak bude kypřejší. Pokud chcete jahelník péct se šťavnatým ovocem, je lepší jáhly rozmíchat rovnou s celým vejcem. Základ bude více pevný.
-
Jahelník lze upéct i bez vajec. Jáhly lze v tom případně zpevnit třeba trochou mandlové nebo kokosové mouky, případně lžící škrobu.
-
Lze ho upéct zcela bez oslazení a sladkou chuť dotáhnout až na talíři troškou oblíbeného sirupu. Výborný je datlový, švestkový či kokosový.
> ☝️Výborné jsou také jáhly na slano. Zkuste jáhly zapečené s cheddarem🐭
Jahelník je snadný způsobob, jak si dopřát něco sladkého a přitom zdravého. 👍