V mnoha receptech je zažitý postup, kdy se květák musí předem předvařit a pak s ním dál pracovat. Na tyto placičky je ale možné použít na drobno posekaný syrový květák, který se v troubě upeče…
Placičky jsou připravené během chvilky. Je možné je upéct i na pánvi, příprava v troubě má ale své výhody. Méně použitého tuku a žádné hlídání a stepování u plotny. 😀
Ingredience na 12 placiček (1 plech)
- 500 g na drobno posekaných syrových růžiček květáku (dělala jsem v robotu)
- 3 vejce z volného chovu
- 50 g kukuřičné strouhanky ( nebo jiná “suchá” alternativa)
- 1 lžíce olivového oleje do těsta
- Na dochucení sůl, muškátový květ, čtvrt lžičky kurkumy nebo kořenící zeleninová směs dle chuti)
- Olej na potření pečícího papíru
Postup
- Růžičky květáku rozsekám v robotu na malé kousky. Smíchám s vejci, přidám strouhanku, trochu olivového oleje a dochutím. Jako základ dávám sůl, pepř, muškátový květ a trochu kurkumy. Hodí se ale i různé čerstvé či sušené bylinky, česnek…
- Plech vyložím pečícím papírem, ten potřu olejem a lžící tvořím hromádky a z nich placičky. Pokud máte např. rozprašovač s olivovým polejem, je možné placičky ještě zvrchu lehce “přestříknout či zacáknout”
- Peču na 200 stupňů asi 25 minut. Hotovo!
TIP
Pokud chcete placičky extra voňavé, je možné do nich přidat sušenou či orestovanou cibuli a stroužek česneku
> ☝️Dobrých placiček není nikdy dost. Co zapojit mrkev? Tyto mrkvové placičky s tvarohovým dipem stojí za vyzkoušení! 🐭
Květákové placičky podle tohoto receptu je možné udělat stejným způsobem také z brokolice. Skvěle se k nim hodí domácí dip z vykapaného jogurtu s bylinkami a česnekem.