Pečená dýně přijde vhod ať už jako hlavní jídlo, příloha nebo chuťovka. Výhodou dýně hokkaido je, že se nemusí loupat. A to šetří čas. S domácím vaječným dipem poslouží jako malá lehká večeře.👍
Ingredience
Dýně hokkaido
Olivový olej
Sůl, pepř
Na dip vařené vejce, hustý bílý jogurt, sůl a na dochucení troška kvalitní majonézy (tradiční, light nebo veganská dle osobních preferencí, na 1 vejce stačí lžíce jogurtu a vrchovatá lžička majonézy)
Zelené bylinky na doladění ( já jsem dala řeřichu)
Postup
Dýni důkladně omyju, očistím kartáčkem a překrojím na půl. Vydlabu semínka, odkrojím tuhé konce. Pak dýni nakrájím buď na měsíčky nebo na větší kusy. Větší kusy se pečou delší dobu.
Kusy dýně dám na plech nebo do pekáčku a pomocí mašlovačky je potřu olivovým olejem a ochutím je solí. Někdo do olivového oleje prolisuje stroužek česneku…
Dám péct na 190 stupňů na asi 35 minut.
Zatímco se dýně peče, připravím si vaječný dip. Uvařené vejce na tvrdo nastrouhám na jemno a smíchám s hustým bílým jogurtem. Hlavní roli v dipu musí hrát vejce, proto na 1 vejce bohatě postačí lžíce jogurtu a lžička majonézy). Na 1 porci počítám 1 vejce.
Upečenou dýni lze podávat hned teplou, skvělá je i studená. Na talíři ji lze doladit ještě pár kapkami olivového oleje, zelenými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.