Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Poctivě upečená červená řepa je lahůdkou sama o sobě. Zkuste ji pak krátce zapéct s atraktivním balkánským sýrem a doplnit opraženými semínky...Nadchne!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Červenou řepu se pro její prospěšné účinky na zdraví rozhodně vyplatí pravidelně zařazovat do jídelníčku. Dříve jsem si však pod červenou řepou představovala ten kyselý kompot ve školní jídelně. V dospělosti jsem se pak naučila řepu připravit tak, abych co nejvíce využila její benefity.

V menším množství lze řepu jíst i syrovou. Buď v podobě carpaccia nebo v podobě vícedruhových zeleninových šťáv.

Tradičně se však řepa, jakožto tvrdá kořenová zelenina, tepelně upravuje. Já řepu ráda využívám na zeleninové polévky typu “boršč”, pak ji také celou vařím do měkka a používám do pomazánek, salátů či moučníků. Nejraději ji však peču. Když potřebuji mít řepu rychleji hotovou, rozdělím ji na větší kousky a peču v troubě samotnou nebo s další kořenovou zeleninou.

Její nejchutnější úpravu jsem ale objevila v podobě řepy pečené v alobalu. Zcela “čistá” a bezpracná příprava, jejímž výsledkem je koncentrovaná chuť. Takto pečenou řepu pak nejraději používám do salátů, např. do mého oblíbeného salátu s červenou řepou a vyzrálým kozím sýrem, nebo ji krátce zapeču s fetou či balkánským sýrem.

Ingredience

  • Pečená červená řepa
  • Olivový olej
  • Balkánský sýr (nebo feta)
  • Na dochucení sůl, pepř
  • K podávání mohou být listy oblíbeného salátu a na sucho opečená slunečnicová či dýňová semínka

Postup

  1. Červenou řepu upeču v troubě zabalenou v alobalu. Trvá to asi hodinu a půl.
  2. Hotovou a vychladlou řepu oloupu, nakrájím na kousky a dám do pekáčku. Zakápnu ji olivovým olejem, opepřím, trochu osolím a rozdrobím na ni balkánský sýr. Krátce zapeču na 200 stupňů, stačí 5 minut.
  3. Na talíř rozložím listy salátu ochuceného krémovou zálivkou z citrónu, olivového oleje a medu. Na to položím zapečenou řepu se sýrem a posypu křupavými na sucho opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

Výborné! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky