Červenou řepu se pro její prospěšné účinky na zdraví rozhodně vyplatí pravidelně zařazovat do jídelníčku. Dříve jsem si však pod červenou řepou představovala ten kyselý kompot ve školní jídelně. V dospělosti jsem se pak naučila řepu připravit tak, abych co nejvíce využila její benefity.
V menším množství lze řepu jíst i syrovou. Buď v podobě carpaccia nebo v podobě vícedruhových zeleninových šťáv.
Tradičně se však řepa, jakožto tvrdá kořenová zelenina, tepelně upravuje. Já řepu ráda využívám na zeleninové polévky typu “boršč”, pak ji také celou vařím do měkka a používám do pomazánek, salátů či moučníků. Nejraději ji však peču. Když potřebuji mít řepu rychleji hotovou, rozdělím ji na větší kousky a peču v troubě samotnou nebo s další kořenovou zeleninou.
Její nejchutnější úpravu jsem ale objevila v podobě řepy pečené v alobalu. Zcela “čistá” a bezpracná příprava, jejímž výsledkem je koncentrovaná chuť. Takto pečenou řepu pak nejraději používám do salátů, např. do mého oblíbeného salátu s červenou řepou a vyzrálým kozím sýrem, nebo ji krátce zapeču s fetou či balkánským sýrem.
Ingredience
- Pečená červená řepa
- Olivový olej
- Balkánský sýr (nebo feta)
- Na dochucení sůl, pepř
- K podávání mohou být listy oblíbeného salátu a na sucho opečená slunečnicová či dýňová semínka
Postup
- Červenou řepu upeču v troubě zabalenou v alobalu. Trvá to asi hodinu a půl.
- Hotovou a vychladlou řepu oloupu, nakrájím na kousky a dám do pekáčku. Zakápnu ji olivovým olejem, opepřím, trochu osolím a rozdrobím na ni balkánský sýr. Krátce zapeču na 200 stupňů, stačí 5 minut.
- Na talíř rozložím listy salátu ochuceného krémovou zálivkou z citrónu, olivového oleje a medu. Na to položím zapečenou řepu se sýrem a posypu křupavými na sucho opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.
Výborné! 🙂