Francouzská cibulačka je příklad toho, jak mít z pár obyčejných ingrediencí skvělou pochoutku.
Příprava cibulačky je velmi jednoduchá. K dokonalé chuti stačí dodržet pár pravidel. Nespálit cibuli, mít dobrý vývar, opéct bagetku dostatečně do křupava, použít správný typ sýra a zapékat polévku intenzivně a krátce.🙂
Já místo klasického másla používám doma vyrobené přepuštěné máslo Ghí, které se nepřepaluje a vytváří pro restování cibule ideální podmínky.
Ingredience na 4 porce
- 4 velké cibule
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 700 ml kuřecího vývaru
- 100 g tučnějšího tvrdého sýra ( Teď jsem dala cheddar, tradičně se používá Gruyére nebo Comté)
- Olivový olej
- Bageta (dala jsem špaldovou bagetku, tradičně se používá bílá)
- Sůl, pepř, tymián ( někdy dávám trochu směsi Provensálské koření)
Postup
- Cibuli oloupu, nakrájím na proužky a restuji na přepuštěném másle do zlatova. Tento proces chce čas. Cibuli je třeba hlídat a chvílemi promíchat, aby se nespálila. Cibuli takto restuji asi 15 minut. V průběhu restování ji ochutím solí a pepřem.
- Když je cibule zlato hnědá, zaliju ji vývarem, ochutím tymiánem a jen krátce provařím.
- V troubě rozpálím gril na vysoké stupně, klidně 240. Silnější plátky bagetky opeču z obou stran na olivovém oleji. Cibulačku naliju do misek, obložím kolečky bagetky, na které dám nastrouhaný sýr. Misky dám na plech a nechám v troubě opravdu krátce zapéct. Mně stačily 2 minutky. Je třeba sledovat a neodcházet od trouby. 🙂A ihned podávat. ☝️
TIPY
- Pokud si chcete s chutí cibulačky ještě více pohrát, šéfkuchaři doporučují přidat do polévky 2 lžíce bílého vína.
- Jakmile se cibule při restování dole začne přichytávat, dám na hrnec pokličku, odstavím, minutku nechám a pak zase restuji. Cibule se tímto způsobem přirozeně zapaří a nebude se zbytečně připalovat. Tento fígl jsem okoukala od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
> ☝️Dalším tipem na jednoduchou hustou polévku je tato bramboračka s velkými bílými fazolemi. Základní ingrediencí je pořádně velký hrnec. 😀
Cibulačka je tak obyčejná a přitom tak zajímavá a výborná polévka. 👍