Vyrobit si domácí “Sýr a křup” je velmi jednoduché, když máte ten správný recept… Aby to chutnalo podobně jako z obchodu, je třeba zajistit dokonalou křupavost tyčinek a atraktivní chuť sýrového dipu.
Něco jsem zkusila, něco jsem otestovala a toto je výsledek. 🙂
Receptura tyčinek vychází z tradičních italských tyčinek “Grissini”. S těstem se perfektně pracuje, protože nelepí, válet tyčinky zvládnou i děti …
Výroba domácího sýrového dipu je pak už individuální chuťová alchymie.
Ingredience
Na tyčinky
- 250 g hladké mouky dala jsem 125 g hladké a 125 g jemně mleté celozrnné špaldové)
- 25 ml olivového oleje
- 140 až 150 ml vody
- 5 g sušeného droždí (nebo adekvátní množství čerstvého)
- 1 lžička medu
- 4 g soli
Na sýrový dip
- Čerstvý krémový sýr ( dala jsem Lučinu krémovou v kelímku)
- Bílý jogurt
- Olivový olej
- Může být trošku soli
Postup
- Z uvedených ingrediencí vypracuji těsto a nechám ho v teple kynout alespoň 2 hodiny. Těsto je možné zadělat ručně nebo pomocí hnětacích háků či domácí pekárny.
- Pokud se používá čerstvé droždí, nejdříve je potřeba nechat vzejít kvásek klasickým způsobem.
- Vykynuté těsto lehce rukama rozplácnu, lehce roztáhnu a nožem ukrajuji slabé hady. Každý proužek těsta pak buď jen vytáhnu prstama nebo vyválím do tvaru tyčinky. Tyčinky je možné dělat velké i malé.
- Peču na 190 stupňů asi 15 – 20 minut. Doba pečení záleží na troubě a také na tloušťce tyčinek.
- Sýrový dip se dá vyrobit podle vlastní chuti, mně se osvědčilo smíchat krémový čerstvý sýr s jogurtem a troškou olivového oleje…
Toto je základní recept na tyčinky. Další variantou je posypat tyčinky kmínem či různými semínky…
Tyčinky jsou krásně křupavé a chuťově vyvážené. S domácím sýrovým dipem poslouží jako atraktivní svačinka, na oslavě zase zaujmou s olivami omotané sušenou šunkou…👍