Ingredience
Na asi 16 lívanců
- 350 ml mléka
- 250 g mouky ( dala jsem 125 g jemně mleté pohankové mouky a 125 g hladké celozrnné špaldové mouky)
- 1 vejce
- 20 g čerstvého droždí ( 1/2 kostky)
- 2 lžíce cukru ( buď přírodní s vyšším obsahem melasy nebo lze alternativu)
- Špetka soli
Na dušené hrušky
- Hrušky (ty měkčí, máslovější)
- Skořici
- Med
- Trošku vody na podlití
- Chia semínka ( na 2 hrušky asi lžíci)
Postup
- Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju vlažným až teplým mlékem, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
- Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studeným) a s vejcem. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou a přidám špetku soli.
- Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí.
- Nepřilnavý lívanečník ( případně pánev) vytřu pomocí mašlovačky tukem a pomocí naběračky vlévám těsto. Peču z obou stran do zlatova.
Lívanečky jsem tentokrát ochutila podušenými hruškami. Postupovala jsem tak, že jsem hrušky zbavila jádřinců, nakrájela jsem je na menší kousky a v malém rendlíku zalila troškou vody, přidala trochu chia semínek a dusila jsem asi 5 minut do rozvaření hrušek. Ke konci jsem ochutila skořicí a když směs zchladla, tak i medem.
Díky této voňavé hruškové směsi jsou lívanečky krásně šťavnaté. Na talíři ještě zdobím lžičkou bílého jogurtu.