Pojmem dhal je
Fazole Adzuki jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni. Dle dostupných informací patří mezi lépe stravitelné luštěniny a vynikají vyšším obsahem antioxidantů.
Fazole adzuki se “dobře vaří”. Stačí je přes noc namočit, vodu pak slít a vařit v NEosolené vodě do měkka, což trvá asi 45 minut. Výhodou těchto fazolí také je, že i po uvaření pěkně drží tvar, takže se dají využít i jako příloha, případně jako jedna z ingrediencí do salátů.
Ingredience
- 200 g syrových fazolí adzuki ( je třeba je předem uvařit)
- 1 plechovka krájených či drcených rajčat ( 400 g)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř, drcený kmín, mletá červená paprika
- Olivový olej
- Balsamikový ocet a třtinový cukr na doladění chuti ( malé množství)
- Sušené i čerstvé zelené bylinky
Postup
- Na oleji orestuji cibuli do zlatova, na chvíli přidám i na jemno nasekaný česnek, kmín, papriku, nechám, rozvonět a vliju rajčata.
- Podle chuti rajčat osolím, opepřím, přidám trochu třtinového cukru a octa. Vařím asi 5 minut.
- Přidám uvařené fazole Adzuki, zředím trochou vody a vařím asi 10 minut. Ke konci doladím zelenými bylinkami.
> Fazolí je mnoho druhů, další variantou je třeba tento rychlý a jednoduchý recept na pikantní bílé fazole v rajčatové omáčce s cuketou a farmářskou šunkou.
Vynikající způsob, jak do jídelníčku dostat porci luštěnin 🙂