Smetanové omáčky patří do české kuchyně a tradičně se zahušťují jíškou nebo moukou rozmíchanou ve smetaně. Co když to ale chceme jinak? Mnoho tradičních omáček lze elegantně zahustit třeba kořenovou zeleninou.
Jaká je vaše ideální verze této omáčky? U mě rozhodně vítězí výrazná a plná chuť omáčky, která je dostatečně hustá a krémová. A toho lze docílit více způsoby. Tady je jeden z nich 🙂
Potřebujete
4 kuřecí stehna
2 kořene petržele
2 cibule
Koření sladkou papriku
Olej
asi 2 lžíce rýžové mouky ( nebo jinou sypkou ingredienci k zahuštění)
Smetanu na zjemnění omáčky
Postup
Na oleji orestuji cibuli, pak přidám na kolečka nakrájenou petržel a také ji krátce orestuji.
Přidám sladkou paprikou, promíchám, vložím osolená kuřecí stehna a zaliju vodou nebo vývarem tak, aby byla akorát ponořená.
Vařím na mírném stupni do změknutí masa. Nejčastěji v papiňáku.
Uvařené maso vyndám z omáčky, omáčku rozmixuji a dle potřeby dohustím trochou rýžové mouky. Zjemním smetanou a ještě krátce promixuji.
Kuře na paprice nejčastěji podávám s rýží, výbornou variantou jsou také domácí halušky ze špaldové mouky.