Jednoduchá verze klasické česnekové polévky s bramborami a majoránkou. Místo umělého bujónu ji však připravíme z poctivého domácího vývaru, což je znát na výsledné chuti.
Kdy se může hodit česnečka? Po “náročném” společenském večeru, při invazi “bacilů”, po velikonočním koledování nebo prostě “jen tak”. Protože je dobrá 🙂
Potřebujete
800 ml domácího vývaru
4 brambory
5 až 7 stroužků česneku
2 lžičky sušené majoránky
sůl, pepř, může být drcený kmín
Postup
Brambory nakrájím na drobné kostičky, zaliju vývarem a vařím do měkka.
Pár minut před koncem varu přidám rozetřený či prolisovaný česnek.
Ke konci ochutím majoránkou, pepřem, když je potřeba, dosolím.
Ve verzi, kdy se česnečka připravuje z vody, se do polévky dříve přidávala lžička sádla. Do této verze polévky však není třeba přidávat žádný tuk navíc, protože domácí vývar je sám o sobě trochu mastný.
A komu by bylo česneku málo, tak co lepšího k česnečce, než česnekové topinky :))