Pizza je pro mnoho lidí atraktivním jídlem. Obzvláště pak pro děti. Ať už nám však reklamy v televizi hlásají cokoliv o úžasných pizzách, které jen stačí vytáhnout z mrazáku, jedná se o artikl, kterému je lepší se rozhodně vyhnout. V mnoha případech se jedná o lacinně ozdobenou placku se zbytečnými aditivy. Nejrozumnější je zajít si do kvalitní italské restaurace, nebo si za pár korun pizzu připravit doma.
Potřebujete
množství na 2 pizzy, buď hodně tenké pizzy na plech nebo o trošku vyšší do kulatého plechu na pizzu
- 0,5kg hladké mouky (nejlépe typu 0 nebo 00 či 00 extra)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku soli
- ¾ balíčku čerstvých kvasnic (droždí, někdy dám i sušené)
- 2,5 dcl vlažné vody
Postup
- Do velké mísy prosyju půl kila hladké mouky, nejlépe té, která je vhodná na přípravu pizzy, tedy typ 00.
- Do hrnku si rozdrobím ¾ balíčku čerstvých kvasnic a zaliji částí vlažné vody, kterou mám připravenou (Z 2,5 dcl připravené vlažné vody na pizzu tedy odeberu pár lžic na rozmíchání kvasnic)
- Uprostřed mouky udělám důlek a vliji do něj vzniklou kvasnicovou kašičku. Za pár minut se kvásek zaktivuje. Pak přidám všechny ostatní ingredience jako sůl, olivový olej, zbytek vody a zpracuji v hladký kompaktní bochánek.
- Bochánek nechám v míse kynout pod utěrkou nejméně hodinu. Těsto by mělo mít vhodné podmínky pro kynutí, tedy žádný chlad. Podle tradičních receptur platí, že čím déle těsto kyne, tím lépe.
- Vykynuté těsto rozdělím na dva bochánky.
- Těsto rozválím na tenkou placku, asi 5mm. 1 bochánek akorát vystačí na jednu tenkou pizzu na klasický velký plech nebo o trochu vyšší pizzu do kulatého plechu určeného na přípravu pizzy…
- Placku přendám na vymaštěný plech, namažu rajčatovou omáčkou a obložím dle chuti a dle toho, co kdo snese 🙂
- Peču v předem rozpálené troubě na nejméně 270 stupňů do zezlátnutí okrajů. Asi 10 minut.
TIPY
- Těsto se dá jednoduše připravit i v domácí pekárně v programu “těsto”.
- Když nemám čerstvé kvasnice, využívám i sušené, prodávají se v pytlíku mezi produkty jako prášek do pečiva.
- Před pečením je dobré těsto zakápnout olivovým olejem
- Některé moderní trouby mají program Pizza, který pizzu peče při vysokém stupni, což simuluje žhavou pec 🙂
Domácí omáčka na pizzu
Na olivovém oleji orestuji cibuli, trochu kořenové zeleniny a ještě stroužek česneku. Pak hned přidám plechovku kvalitních krájených rajčat. Směs takto nechám provařit nejlépe půl hodiny, aby se vyvařila voda. Ke konci dochutím třeba bazalkou a ještě trochu dosladím, aby omáčka nebyla kyselá. Pak vše rozmixuji tyčovým mixérem.
Příprava domácí pizzy je opravdu jednoduchou záležitostí. Stačí jednou otestovat, jak dlouho ji péct a více není potřeba řešit. Výsledek stojí za tu trochu práce 🙂