Topinky je výhodné připravovat v troubě ve 2 případech. Když snídani chystáte pro více lidí, nebo když máte tendence pálit topinky v topinkovači a nebaví vás to pořád hlídat a vyměňovat jednu za druhou.
Třeba já to nehlídám, proto se mi často stane, že mě probere až podezřelý “smrad” a následná “mlha” v kuchyni. Zlatá trouba! 🙂
Ještě pár slov ke dvěma ingrediencím. Mnoho lidí kurkumu zatratí pro její zvláštní chuť a už jí nedá šanci. Kurkuma je přitom úžasné koření s blahodárnými protizánětlivými účinky na náš organismus a vyplatí se zařazovat ji pravidelně, v malém množství. Jakmile nám s kurkumou “ujede ruka”, už to není ono 🙂
Koriandr zase patří mezi mé oblíbené bylinky. V sezóně používám čerstvý, v zimě mám v zásobě i mražený. Stačí pak sáhnout do mrazáku, vyndat malou “kostičku” této bylinky nasekané na malé kousky a můžu tak kdykoliv obohatit různé polévky, omáčky či indické dhály. A nebo topinky 🙂
Potřebujete
- Chléb nakrájený na plátky (ořechový, celozrnný, slunečnicový…)
- Olivový olej
- Vejce
- Avokádo RTE (Ready To Eat, zralé…)
- Na dochucení sůl, pepř, chilli, kurkumu
- Čerstvý koriandr (případně čerstvý mražený)
Postup
- Chleba nakrájím na plátky, ty naskládám na plech a dám najednou opéct do trouby na 200 stupňů do zezlátnutí.
- Mezitím si připravím míchaná vejce. Na středně rozehřátou pánev kápnu olivový olej a rozklepnu vejce. Osolím, opepřím, míchám a přidám kurkumu a nasekaný koriandr. Vejce musí zůstat vláčná. Ke konci do vajec dám 1 lžíci ledové vody. Je to tip od šéfkuchaře 🙂
- Avokádo zbavím slupky a nakrájím ho na plátky.
- Opečený chleba vyndám z trouby, decentně pokapu olivovým olejem, dám na něj porci vajec a úhledně ozdobím avokádem. Vše pak ještě doladím mletými sušenými chilli papričkami, případně lžičkou krátce opražených semínek.
Takhle to může vypadat, když se chcete po ránu hezky, zdravě a dosyta najíst 🙂