Přidat do různých gulášových polévek luštěninu není nic nového. Výborné jsou fazole, cizrna, pro praktičnost a rychlé změknutí je skvělá červená čočka.
Červenou čočku lze koupit v několika verzích. Loupanou červenou čočku, loupanou červenou čočku půlenou a celou neloupanou červenou čočku.
Loupaná a půlená červená čočka, který vyniká svojí zářivou oranžovou barvou, má výborné zahušťovací schopnosti. Pokud ale chcete v polévce méně “kejdy” a více struktury, doporučuji celou neloupanou červenou čočku.
Tu jsem zvolila i pro tento recept.
Potřebujete
Střední hrnec polévky
- 400 g mletého bio hovězího masa
- 2 velké cibule + olej na opečení cibule
- asi 8 středních brambor
- 4 větší hrsti celé červené čočky (ideálně předem namočené, hodinu nebo klidně přes noc)
- 2,5 litru vody
- 2 stroužky česneku
- Mletou sladkou červenou papriku dle chuti ( 2 lžíce)
- Na dochucení sůl, pepř, bobkový list, majoránku a dle chuti rajčatovou pastu (kupuji bio protlak v tubě)
Postup
- V hrnci rozpustím trochu tuku olivového oleje a orestuji na něm do zlatova nakrájené cibule. Přidám mleté hovězí maso, restuji pár minut, ochutím solí, pepřem. zasypu červenou paprikou. Krátce promíchám a zaliju vodou. Přidám 2 na jemno nastrouhané brambory, které polévku přirozeně zahustí.
- Přidám celou červenou čočku a 5 minut povařím, pak přijdou do hrnce na malé kostičky nakrájené brambory. Ochutím majoránkou, česnekem, bobkovým listem a rajčatovou pastou.
- Vařím do změknutí brambor a čočky asi 15 minut.
Na závěr je už na každém, zda preferuje hustší “eintopf” nebo přidá dle potřeby trochu vody či vývaru navíc.
Toto je další z polévek, která je, alespoň u nás, sázkou na jistotu.