Recept

Dvoubarevný kakaový moučník s tvarohem

Hrnečkový recept na roky prověřený a vláčný kakaový moučník, který potěší ty, co mají rádi klasiku. Vynikající je ale i jako celozrnný nebo s použitím mandlové či pohankové mouky.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento moučník je taková klasika. Tradičně se připravuje z bílé mouky a s větším množstvím moučkového cukru. Já jsem si zvykla připravovat ho jako špaldový celozrnný a sladit dle toho, pro jaký účel jej peču. Někdy tedy zvolím třtinový cukr, jindy kokosový nebo také nekalorickou kombinaci stevie a erythritolu.

Pokud by vám v receptu v tvarohové náplni z jakéhokoliv důvodu vadil ten pudinkový prášek, lze ho vynechat. Stačí smíchat jen tvaroh, vejce, osladit dle chuti, doladit trochou vanilky, doředit jen pár lžícemi mléka do krémové konzistence a tvarohová náplň bez pudinku je připravená.

Výborná je takové varianta, kdy místo jednoho hrnku špaldové mouky dám 1 hrnek jemně mleté pohankové mouky, která se ke kakaovým těstům hodí.

Moučník dělám na střední plech.

Potřebujete

Na těsto

(1 hrnek = 250 ml)

  • 2 hrnky jemně mleté špaldové mouky (nebo půl klasická, půl celozrnná)
  • 3/4 hrnku sladidla (oslaďte dle výživových preferencí)
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka (často používám mandlové)
  • ¾ hrnku oleje (dala jsem řepkový, někdy částečně kokosový)
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžíce kakaového prášku (kupuji v BIO kvalitě)
  • 1 lžičku citrónové kůry z chemicky neošetřených citronů (buď bio čerstvou nebo sušenou)

Na tvarohovou směs

  • 500 g tvarohu (dvě klasické kostky tvarohu)
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 1 BIO vanilkový pudinkový prášek
  • Pár lžic sladidla k doladění chuti ( záleží na “kyselosti” tvarohu)

Postup

  1. Připravím si nejdříve tvarohovou směs. Všechny ingredience je zapotřebí řádně ušlehat tak, aby vznikla krémová tvarohová hmota.
  2. A teď tmavé těsto. Ušlehám vejce se sladidlem, pak přidám ostatní suroviny.
  3. Na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou naliju 3/4 těsta a rozetřu stěrkou. Na hnědé těsto naliju všechnu tvarohovou směs a na ni pak cik cak zbylou třetinu tmavého těsta. Někdy ten zbytek těsta zředím lžící tekutiny, aby bylo tekutější a šlo jím cik cak zdobit.
  4. Peču na 175°C asi 35 minut.

Snadný, vděčný a vždy povedený, ať ho udělám klasický, celozrnný, více či méně sladký …

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...