Mojí nejoblíbenější úpravou cukety je zároveň ta nejsnadnější. Krémová polévka, jejíž základ tvoří pečená cuketa. Doladěná o česnekové krutony je báječná.
Zeleninový vývar (množství dle množství cukety a požadované hustoty)
Kokosové mléko (ne nápoj v krabici, ale kokosové mléko, které se používá v orientální kuchyni)
Na doladění domácí krutony z celozrnného chleba, loupané konopné semínko, petržel, balzamikový krém
Postup
Cuketu omyju a včetně slupky nakrájím na kousky. Pokapu ji olivovým olejem, ochutím solí, pepřem, zelenými bylinkami a dám ji péct na 180 stupňů asi na 30 minut. Někdy peču v troubě, někdy v elektrickém hrnci.
Pečenou cuketu už pak jen doliju vývarem a rozmixuji. Zjemním kokosovým mlékem a konzistenci případně doladím dalším vývarem.
Polévku na talíři doplním o domácí krutony, které opeču na pánvi na olivovém oleji, posypu ji konopnými semínky nebo opečenými dýňovými semínky.