Rovnou upozorňuji, že pokud plánujete párty pro 10 lidí a chcete je ohromit “něčím novým” a zvolíte kedlubnové chipsy, tak to není nejlepší nápad. Potřebovali byste tak 15 plechů 🙂
Tento recept se ale skvěle hodí, když chcete připravit “nějaké zobání” pro 2, zrovnatak se ale hodí, když chcete tvořit s dětmi a seznámit je zábavnou formou s touto zeleninou. Z kedlubnové polévky pravděpodobně skákat radostí nebudou, křupavé lupínky by však mohly zaujmout 🙂
Potřebujete
1 plech lupínků = 1 střední kedlubna
- Kedlubnu
- Olivový olej
- Sůl, kari koření (nebo jiné)
- Pečící papír
Postup
- Kedlubnu oloupu, překrojím napůl a nakrájím na slabé plátky. Důležité je, aby všechny plátky měly stejnou tloušťku. Někdo používá speciální krouhač.
- Plátky pak dám do uzavíratelné dózy, pokapu olivovým olejem, ochutím solí, lehce kari kořením. Dózu zavřu a pořádně protřepu, aby se každý lupínek obalil.
- Lupínky pak vyskládám na plech vyložený pečícím papírem. Neměly by se překrývat.
- Mně se osvědčilo péct na 160 stupňů asi 40 minut.
Některé recepty doporučují péct na 200 stupňů po dobu 15 minut, podle mě se ale tímto způsobem lupínky spíše spálí a nejsou křupavé. Vyzkoušejte, který způsob bude vaší troubě vyhovovat.
Dají se dokonce koupit i speciální děrované pláty do trouby určené k pečení zeleninových lupínků zcela bez oleje.
Skvělý způsob, jak si pohrát s kedlubnou a dát si zároveň něco zdravého na zub 🙂