Co se týče přesného množství dýně a rajčat, není zas až tak důležité. Když chci polévky celý hrnec, použiju celou dýni a více rajčat, když dělám jen 2 porce, bohatě stačí čtvrtka dýně a 2 rajčata.
Potřebujete
- asi 600 g nakrájené dýně zbavené semínek (Hokaido se nemusí loupat)
- 200 g čerstvých rajčat
- Zeleninový vývar
- Olivový olej, sůl, pepř, mohou být zelené bylinky
- Mozzarellu a hladkolistou petržel na ozdobu
Postup
- Dýni zbavím semínek a nakrájím na kostičky. Rajčata nakrájím na kousky.
- Dýni v hrnci chvíli opékám na olivovém oleji, pak přidám rajčata, osolím, opepřím a zaliju zeleninovým vývarem tak, aby byla ponořená. Vařím do změknutí dýně.
- Pak už jen polévku rozmixuji do hladka, skvěle to jde ve velkém mixéru. Doladím hustotu a chuť.
Toto je úplný základ, který stačí. S chutí si ale lze nadále pohrát a přidat třeba trochu kokosové smetany, chilli nebo každou porci ozdobit balzamikovým octem.
Rychlé, syté, výborné 🙂