Křehké mandlové vafle

Vafle jsou skvělý materiál pro kreativitu a použití různých základních surovin. Úžasně voňavé a křupavé mohou být i bez bílé mouky a moučkového cukru.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Co já už se napekla druhů vaflí. Už je mám v oku a už podle konzistence a vzhledu těsta dokážu odhadnout, jaký bude výsledek. Když není správný recept, snadno se z dobrého úmyslu stane nepovedený pokus v podobě tuhé “gumové” vafle. To ale není tento případ 🙂

Tentokrát jsem do vaflí zakomponovala mandle namleté na jemno, které z části nahradí mouku a tuk. V receptuře tedy správně není žádné máslo ani kokosový olej, není to totiž třeba.

Na 8 vaflí potřebujete

  • 2 vejce ( použila jsem typ 0 )
  • 70 g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 100 g jemně mleté špaldové mouky (podobná hladké)
  • 2 lžíce sypkého sladidla ( použila jsem nerafinovaný třtinový cukr, dalšími možnostmi je kokosový cukr, xylitol atd.)
  • 200 ml mandlového mléka ( použila jsem bio neslazené, je možné dát jinou podobnou tekutinu)
  • 1 zarovnanou lžičku bio kypřícího prášku do pečiva

Postup

  1. Mandle si v robotu umelu na jemno. Možné je také koupit mandlovou mouku. Vejce rozdělím na bílky a žloutky, z bílků ušlehám sníh.
  2. Žloutky vyšlehám se sladidlem a promíchám s ostatními ingrediencemi. Nakonec jemně zakomponuji sníh.
  3. Rozpálený vaflovač mašlovačkou potřu olejem a plním pomocí lžíce. Na jednu čtvercovou vafli dám 3 lžíce směsi. Přiklopím víko a nechám péct do zlatova. Kontrolka na vaflovači by měla napovědět, kdy je hotovo.

Do vaflí je nejlepší pustit se hned, kdy jsou křupavé. Na talíři jsem je doplnila o bio bílý jogurt decentně oslazený javorovým sirupem a několik plátků čerstvých zralých broskví.

Ať si pochutnáte! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Reklama partnera myšičky