Recept

Celozrnný slaný koláč s cuketou a kozím sýrem

Co může vzniknout z toho, když se spojí vláčná smetanovo - cuketová směs s kozím sýrem a křupavým těstem? Slaný koláč, který nikdy nezbyde...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Praxe mi ukázala, že co se týče zeleninových koláčů, základem je mít dobrý korpus. Korpus můžete udělat z bílé mouky, zakomponovat do něj i oříškové mouky, celozrnné, bezlepkové. Korpus je třeba předpéct, aby pak snesl kdejakou kreativní náplň.

Občas dělám koláč více zeleninový, kdy je zálivky méně, jindy zase více smetanový. Pokaždé se povede. Protože, jak jsem psala, dobrý korpus zvládne náplň mnoha variant.

Zeleninový koláč quiche se tradičně zalévá směsí z vajec, tučné smetany a zakysané smetany. Místo klasiky je ale také možné použít kešu, mandlovou či kokosovou smetanu.

Měkký kozí sýr je pak už jen třešničkou na koláči, jeho výrazná chuť v kombinaci s cuketou je prověřená klasika.

korpus na koláč:

  • 250 g mouky (dala jsem celozrnnou špaldovou jemně mletou)
  • 125 g tuku (tradičně se dává máslo, já jsem ho teď nakombinovala s kokosovým olejem)
  • 1 vejce
  • sůl
  • 25 ml vody

náplň:

  • 500 g na hrubo nastrouhané orestované cukety
  • 3 vejce
  • 1 kelímek (200ml) smetany ( dala jsem kokosovou smetanu )
  • 1 kelímek (150 g) zakysané smetany
  • sůl, pepř
  • kozí sýr

Postup

  1. Z ingrediencí na korpus vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do folie a nechám odpočinout v lednici alespoň hodinu. Těsto pak rozválím mezi dvěma pečícími papíry na tenkou placku, kterou pak dám do kulaté formy na koláč a prsty vytvaruji. Na těsto položím pečící papír a nasypu na něj suché fazole. Korpus peču takto “na slepo” na 200 stupňů asi 20 minut.

  2. Mezitím pracuji na náplni. Cuketu nastrouhám na hrubo a orestuji na troše oleje až změkne a vypaří se z ní voda. Cuketu ochutím solí, někdy přidám provensálské bylinky.

  3. V míse rozmíchám metličkou vejce a smetany, ochutím solí, pepřem a vmíchám orestovanou cuketu. Tuto směs už jen vyliju na předpečený korpus. Navrch ještě prsty rozdrobím kozí (nebo jiný) sýr a pro efekt ozdobím opečenými kolečky cuket.

  4. Peču na 185 stupňů asi 30 minut. Před rozkrájením je třeba koláč nechat trochu zchladnout, aby se s ním lépe nakládalo.

Teplý, studený, doma, v práci, na cestě v krabičce, vždycky skvělý 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky