Tahini je pasta nebo omáčka z opražených sezamových semínek a olivového oleje. Můžete ji koupit, nebo si ji vyrobit doma. Má různé chutě a konzistence podle toho, jak moc se semínka při její výrobě opraží a jaké množství oleje se použije.
Pokud nechodíte do sklenice s Tahini po večerech bořit hlubokou lžíci, vydrží celkem dlouho. Využijete ji při pečení, přípravě dezertů, ale také k výrobě různých marinád, dipů a dresingů na saláty.
Co se týče čerstvého ovoce, je nejlepší jíst ho úplně samostatně. Tělo ho tak rychle stráví, v žaludku zbytečně dlouho nekvasí. Každý musí sám za sebe vyhodnotit, co mu vyhovuje. Když si chcete ovoce dopřát jako sladkost, dezert a nějak ho vylepšit, zkuste následující inspiraci. Stačí malá porce, ať to není kalorická bomba.
Budete potřebovat
- Hustý řecký jogurt
- Omáčku Tahini
- Tekutý med
- Oblíbené ovoce dle sezóny
Postup
Doprostřed talíře dejte kopeček řeckého jogurtu, okolo naaranžujte ovoce, pocákejte cik cak sezamovou omáčkou a na závěr medem.
Podle sezóny můžete použít ovoce čerstvé, kompotované nebo sušené.
Jogurt, med, Tahini a jablko mám doma vždycky … Když přijde chuť na něco dobrého, hned vím, po čem sáhnout 🙂