Cukety jsou úžasné. Hodí se do salátu, je z nich výborná krémová polévka, zazáří při grilování, dají se použít místo zelí, do perníku, vydlabat je a naplnit nebo upéct slaný koláč… Jeho příprava je jednoduchá 🙂
Budete potřebovat
korpus na koláč:
- 250 g jemně mleté špaldové mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- sůl
- 25 ml vody
náplň:
- 1 cibuli
- 1 střední cuketu
- 80 až 100 g kvalitní slaniny
smetanová zálivka:
- 4 vejce
- 1 kelímek (200ml) smetany
- 1 kelímek (150 g) zakysané smetany
- sůl, pepř
Postup
- Z ingrediencí na korpus vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu.
- Těsto rozválejte na tenkou placku. Pomoci si můžete tak, že těsto rozválíte mezi dvěma listy pečícího papíru. Těstem vyložte kulatou formu tak, aby bylo těsto i na bocích formy. Nasypte do formy suché fazole a předpečte korpus “na slepo” na 200 stupňů 15 minut.
- Korpus naplňte směsí z pánve a zalijte smetanovou zálivkou. Pečte dalších 30 minut.
Přijde vhod teplý i studený 🙂