Množství ingrediencí volím vždy podle množství porcí, které dělám. Obecně se dá říci, že na 4 porce stačí cca 400 g těstovin, 350 g rajčátek a 1 kelímek ricotty (250 g).
Budete potřebovat
- Těstoviny
- Hroznová nebo cherry rajčátka (dostatečně zralá)
- Čerstvý sýr ricotta
- Olivový olej extra virgine
- Směs čerstvých bylinek (bazalka, pažitka, petržel, může být i máta …)
- Sůl, pepř, česnek
- Trochu vody, ve které se vařily těstoviny
Postup
- Nejdříve si naložte rajčátka. Omyjte je, překrojte je na čtvrtky. Do mísy vložte nasekané bylinky, přideje rajčátka, prolisovaný česnek, olivový olej, sůl, pepř a promíchejte. Nechte v chladu marinovat alespoň 30 minut.
- Uvařte si těstoviny al dente. Pár lžic vody, ve které se těstoviny vařily si ponechte stranou.
- Těstoviny dejte do pánve a restujte 2 minuty na mírném stupni s rajčaty, ricottou a trochou vody z těstovin, která vše pomůže propojit.
V originálním receptu se na talíři každá porce posype ještě sýrem pecorino a zakápne olivovým olejem.
Ricotta patří mezi mléčné výrobky, které si zaslouží více pozornosti. Její jemná neutrální chuť je ideálním prostorem pro další ingredience, které jí mohou dodat pokaždé jiný rozměr. Z nutričního hlediska je pak ricotta zajímavá vysokým obsahem bílkovin, přitom lehkou stravitelností.