Quinoa je "chytrou" ingrediencí do zeleninových salátů. Je zdrojem hodnotných aminokyselin a skvěle chutná. S citronovo - medovou zálivkou tvoří povedenou dvojku.
Nejdříve si uvařte quinou a nechte ji zcela vychladnout. Na mísu salátu vám bohatě bude stačit půl hrnku quinoi. Půl hrnku quinoi propláchněte vodou, zalijte vodou nebo vývarem, dle chuti osolte a přiveďte k varu. Pozvolna vařte 15 minut pod pokličkou, odstavte a nechte dojít. Quinoa pojme všechnu tekutinu a bude tak akorát.
Mezitím si připravte zálivku, která by měla mít lehce krémovou konzistenci. Množství zálivky dělám podle množství salátu, ale metličkou vyšlehám šťávu z čerstvého citronu s olivovým olejem.
Dýňová semínka na sucho opražte na pánvi. Hlídejte, aby se nespálila a nezhořkla.
Salát a ředkvičky nakrájejte na drobné kousky a lehce smíchejte se studenou quinoou a zálivkou.
Můžet jíst samostatně nebo jako přílohu třeba ke grilovanému sýru nebo rybě.