Dhal z velkozrnné hnědé čočky a rajčat s indickým chlebem Naan

Dhal je velmi vděčný, jednoduchý a chutný způsob, jak do jídelníčku zařadit luštěniny a zeleninu. Začněte třeba s čočkou a rajčaty.

Dhal je tradiční indická luštěninová směs husté kašovité konzistence, která se nejčastěji připravuje z půlených a loupaných luštěnin, které vynikají dobrou stravitelností a krátkou dobou přípravy. Sehnat můžete běžně půlené mungo nebo také oblíbenou červenou čočku.

Já jsem se ale rozhodla připravit jídlo ve stylu dhálu z klasické velkozrnné čočky. Než jsem šla spát, tak jsem ji namočila do vody a druhý den uvařila ve vodě do měkka. Pak už byla její příprava spolu s rajčaty rychlou záležitostí. Pokud si čočky tímto způsobem předvaříte o něco více, můžete si část nechat do salátu nebo pomazánky 🙂

V porovnání s použitím červené čočky mi u této varianty s použitím velkozrnné hnědé čočky vyhovuje zachovaná struktura základní suroviny.

Na 2 – 3 porce budete potřebovat

  • 150 g suché čočky ( předem jsem ji uvařila, použila jsem klasickou hnědou velkozrnnou )
  • 300 g čerstvých rajčat (klasické velké masité)
  • 1 cibuli ( já jsem ji vynechala )
  • cca 0,5 litru vývaru nebo vody
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • Přepuštěné máslo
  • 1 lžičku na jemno nasekaného oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1 vrchovatou lžíci rajčatové pasty (hustý protlak, kupuji ve skleničce nebo v tubě )
  • Směs koření Garam masala ( obsahuje koriandr, římský kmín, nové koření, kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, fenyklový a bobkový list atd.)
  • Dle chuti nasekaná hladkolistá petržel nebo zelený koriandr.
  • K podávání indický chleba Naan (lze si doma vyrobit i koupit) nebo rýži.

Postup

  1. Klasickou velkozrnnou čočku si předem uvařte, pokud použijete loupanou půlenou, tak nemusíte. Můžete ji však před vařením na chvíli namočit, i když to u tohoto typu není nutné.
  2. Na nepřilnavé pánvi orestujte na másle Ghí cibuli. Přidejte čočku, rajčata, ochuťte kořením, zalijte vodou nebo vývarem a nechte asi 10 minut společně provařit.
  3. Pak přidejte lžičku nasekaného čerstvého zázvoru, česnek, rajčatovou pastu a opět provařte.
  4. Pokud vám konzistence vyhovuje, nechte to tak. Já jsem z pánve do misky odebrala 1 naběračku směsi, rozmixovala ji do hladka a vlila zpět. Takto jsem vytvořila krémovou konzistenci a zachovala zrnka čočky.

Nejde na tom nic zkazit, je to tak jednoduché a tak výborné 🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...