Rýži připravuji různými způsoby. Postupuji podle toho, co s ní plánuji a také podle toho, zda bude sloužit jako příloha nebo základ hlavního jídla. Jednou z výhod tohoto postupu je, že není třeba nic míchat a hlídat. Trouba se o vše postará.
Na 4 porce budete potřebovat
1 hrnek = 300ml
- 1 zcela plný hrnek rýže
- 2 hrnky horké vody
- 1 lžíci oleje
- 1 cibuli (lze vynechat)
- Dále na dochucení – sůl, popř. pár kuliček pepře, nového koření, zajímavou chuť dodá hřebíček
Postup
- Rýži propláchněte a vsypte do pekáčku. Zalijte ji horkou vodou, osolte, popř. přidejte další koření.
- Doprostřed rýže vložte celou oloupanou cibuli. Dodá rýži chuť, dělám rýži ale i bez ní. 1.Přidejte lžíci oleje nebo oříšek másla Ghí
- Přiklopte víkem a duste/pečte v předem vyhřáté troubě na cca 200° (horkovzdušná), 220° elektrická po dobu 30 – 35 minut. Zkoušela jsem i bez víka a postup funguje také.
TIPY
- Na trhu existuje velké množství druhů rýže a každá vyžaduje jiné zacházení. V troubě mám vyzkoušenou rýži basmati, jasmínovou rýži, parboiled, dlouhozrnnou, ale i kulatozrnnou.
- Rýže udělejte kolik chcete, dejte však vždy dvojnásobné množství vody.
- Někdy rýži v troubě peču rovnou se směsí zeleniny a koření a mám pak základ na rizoto.
Kolik rýže na osobu?
Pokud máte rýži jako hlavní jídlo počítejte se 100g suché rýže. Jako příloha vám bude stačit 60g, pro větší jedlíky 80g.
Abyste nemuseli rýži vážit – pokud naplníte po okraj 300ml hrnek rýží, je to přes 240g, tedy 4 porce.