Příprava opravdu tradiční ciabatty má svůj speciální, přesně daný postup, který je na čas velmi náročný. I tak si ale můžete dopřát chuť olivového bílého chleba ve stylu ciabatty a mít s ním minimum práce.
U tohoto receptu jsem neměla žádné ambice zkoušet celozrnnou mouku, od toho mám své domácí chleby na tisíc způsobů. Ciabatta je prostě tradiční italský chléb z bílé hladké mouky…
Budete potřebovat
- 450g hladké mouky (+ něco na podspypání a doladění při tvarování ciabatt)
- 350ml vody
- 1,5 lžičky sušeného droždí (můžete samozřejmě zadělat i s čerstvým droždím)
- 1 lžičku soli
- 8 lžic olivového oleje
- Olivy (nasekané nebo nakrájené na plátky)
Postup
- Pro domácí pekárnu – do domácí pekárny nejdříve nalijte vodu a olivový olej, pak vsypte mouku, sůl, droždí. Zapněte program „těsto“.
- Klasický postup – z uvedených surovin vypracujte v míse vařečkou těsto a nechte ho v teple kynout cca 45 minut. Jakmile je těsto hotové, přendejte si ho na pomoučenou pracovní plochu a lehce poprašte moukou, aby se na povrchu příliš nelepilo na prsty. Jinak je správné, že těsto má lepivou konzistenci.
- Rozdělte ho na dva bochánky. Roztáhněte je prsty do stran a případně posypte nasekanými olivami. Bochánky přeložte z jedné a z druhé strany, jako když se dělá štrůdl a vytvarujte večky.
- Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na cca 230 stupňů po dobu 30 minut. Barva vám napoví, že je hotovo.
Pokaždé se povede a nikdy nezbyde 🙂