Kdo opravdu miluje mák, tak se nespokojí s makovou bábovkou či nějakým suchým "makovým" šátečkem. Když mák, tak poctivou šťavnatou porci. A kde jinde, než v závinu :)
Jednou za čas mám chuť na pořádnou porci máku. Proč si ho tedy nedopřát, obzvlášť, když je mák nutričně velmi zajímavá plodina. Obsahuje totiž pozoruhodné množství vápníku, vlákniny, i vitaminu E.
V domácím závinu mám já osobně mák nejraději. Těsto jsem zvolila tvarohové, které má skvělé vlastnosti. Je křehké, ale netrhá se. Přesně dělané pro šťavnatou makovou náplň…
Množství je na 1 velký závin, cca 10 kousků
Na tvarohové těsto budete potřebovat
200 g hladké mouky (dala jsem půl na půl hladkou a jemně mletou celozrnnou špaldovou)
125 g tvarohu ( polotučný, vanička)
125 g másla
Na makovou náplň budete potřebovat
200 g mletého máku bez cukru
300 ml vody ( jde to i bez mléka)
4 lžíce povidel (variantou je také datlová pasta nebo datlový sirup)
Půl lžičky skořice ( nebo jak chcete)
Dle chuti můžete ještě lehce dosladit
Na potření závinu 1 žloutek
Postup
Z mouky, tvarohu a másla vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu v lednici odležet.
Mezitím si připravte makovou náplň. Mák zalijte vodou a nechte 5 minut vařit. Pak přidejte povidla, skořici, případně lehce doslaďte. Někdo má rád v makové náplni pár kapek rumu 😉 Společně vařte a míchejte ještě 5 minut, až bude náplň mazlavá, spojená. Poznáte sami, zda je třeba přidat ještě trochu tekutiny. Náplň musí být hutná, ne řídká. Mrkněte na fotky dole.
Těsto vyválejte na tenkou placku a potřete náplní, která musí být hodně studená. Nestačí pokojová teplota. Když bude opravdu vychlazená, nebude pak narušovat vlastnosti těsta 🙂
Zabalte závin, okraje spojte, zahněte dospodu a přendejte na plech. Já na něj dávám pečící papír. Pak už jen potřete rozmíchaným žloutkem a upečte dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.
Škoda více slov, snad je z fotky poznat, jak bude dobrý 🙂