Mrkev jako základ dobré zdravé pomazánky je známá věc. Ne pokaždé ale musí být syrová. Obzvlášť v podzimním a zimním období je výhodné mrkev orestovat. Nejen díky její lepší využitelnosti pro organismus, ale i chuti.
Výborná chuť této pomazánky je dána tím, že nepoužijete mrkev syrovou, ale orestovanou. Česnekového odéru se také bát nemusíte. Díky jeho tepelné úpravě je jeho chuť jemná. Použití orestované mrkvičky má dvě výhody. Lepší využití betakarotenu a také to, že v této formě úpravy nepustí šťávu, která by pak jakkoliv měnila konzistenci pomazánky.
Budete potřebovat
2 velké mrkve
1 lžíci přepuštěného másla Ghí
1 kelímek kvalitního pomazánkového másla bez příchuti (pokud chcete, lze koupit i v bio kvalitě)
2 stroužky česneku
Sůl, pepř
Pár kapek citronové šťávy
Trochu olivového oleje na zakápnutí na závěr
Postup
2 velké mrkve na hrubo nastrouhejte a restujte asi 5 minut v pánvi na lžíci přepuštěného másla.
Po chvíli mrkev osolte a opepřete dle chuti a přidejte 2 stroužky utřeného česneku. Minutu promíchejte a na závěr chuť zvýrazněte trochou citronové šťávy.
Mrkev nechte vychladnout a smíchejte s přírodním pomazánkovým máslem.
Na závěr ještě zakápněte olivovým olejem lisovaným za studena a promíchejte.
Pomazánku mažte nejlépe na celozrnný chleba.
TIPY
Pomazánku můžete udělat i jako čistě rostlinnou a mléčný výrobek nahradit sojovým sýrem TOFU, který také orestujte a rozmixujte na pastu.