Na podzim a v zimě se dostává ke slovu kořenová zelenina, kdy dokážeme ocenit její vlastnosti. A na podzim by se také ke slovu mělo dostat koření, které dokáže organismus zahřát a pomáhat tak tělu udržovat rovnováhu.
Když mám chuť na pikantní krémovou polévku, tak používám buď samotné chilli, jindy zase jen zázvor v kombinaci s římským kmínem. Po ruce mám ale i kořenící směs typickou pro indickou kuchyni “Garam masala”. Toto koření obsahuje koriandr, kmín, chilli, fenykl, hřebíček, pepř a další druhy koření. Teď mám zrovna doma opravdový originál, který mi přivezla kamarádka z Indie.
Toto koření mám ráda třeba v kombinaci s mrkví, petrželí, kokosovým mlékem a čerstvým koriandrem.
Aby koření mohlo co nejlépe rozvinout svou chuť a zároveň ji neztratit, orestuje se krátce na troše oleje a přidá do pokrmu až ke konci. Má to význam i z pohledu zdravotních účinků koření.
Kořenová zelenina vypadá tak obyčejně, ale má i neobyčejné účinky. Už ve starém Římě věděli, že petržel lze u žen využít jako afrodisiakum a u gladiátorů na podporu síly 🙂
Sdílet recept myšičky na: